ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Τα τρία «κλειδιά» που οδηγούν στη διατήρηση μόνο των «απαραίτητων» περιορισμών

Άρση μέτρων: Τα τρία «κλειδιά» που οδηγούν στη διατήρηση μόνο των «απαραίτητων» περιορισμών
Ο Θάνος Πλεύρης περιέγραψε το σκεπτικό πίσω από το οποίο κρύβεται η περαιτέρω άρση των μέτρων
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Θάνος Πλεύρης περιέγραψε το σκεπτικό πίσω από το οποίο κρύβεται η περαιτέρω άρση των μέτρων

«Ζεστή» παραμένει η συζήτηση για περαιτέρω άρση μέτρων όσον αφορά τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού μετά την πρώτη χαλάρωση που ξεκίνησε από σήμερα, Δευτέρα, με την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και το τέλος του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποκάλυψε, δε, ότι στόχος είναι να παραμείνουν τα «απαραίτητα» μέτρα εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τις επόμενες αποφάσεις για άρση μέτρων καθώς, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, «αντίληψη όλων των υπουργών Υγείας της ΕΕ είναι ότι θα πρέπει πλέον να οδηγούμαστε σε πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης η κατεύθυνση «δείχνει» προς αποκλιμάκωση και τα μέτρα θα είναι πλέον στα απαραίτητα δεδομένου ότι:

  • η νέα μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι ανησυχητική μετάλλαξη, δεν είναι απλό κρυολόγημα, αλλά η νοσηρότητά της έχει αλλά χαρακτηριστικά, πιο ήπια από τη μετάλλαξη Δέλτα
  • η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι σε τέτοιο βαθμό, που ό,τι μέτρα και να πάρεις είναι αρκετά δύσκολο να περιορίσεις τη μετάδοση και
  • υπάρχει πια υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και η Ελλάδα είναι πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

«Η μάσκα και η τηλεργασία δεν περιορίζουν την κοινωνική ζωή, αυτά που έχουν παραμείνει ουσιαστικά είναι το κομμάτι των γηπέδων, που σιγά σιγά επανεξετάζουμε, και η όρθια διασκέδαση. Αυτά τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα την εβδομάδα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Θωμαΐδης: Σταθεροποίηση στα κρούσματα και όχι αποκλιμάκωση

Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, αν και τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια μείωση στα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ οδηγώντας τους περισσότερους να μιλούν για «αποκλιμάκωση» της πανδημίας του κορονοϊού, ο όρος αυτός δεν είναι ακριβής

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως αυτό που παρατηρείται είναι σταθεροποίηση, αναφέροντας τα δεδομένα που προκύπτουν κι από την ανάλυση των λυμάτων. Παράλληλα, ανέφερε πως η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει στο προσκήνιο και αυτός είναι ο λόγος που ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Τα λύματα αυτή την εβδομάδα έδειχναν σταθεροποίηση και ίσως οριακή αύξηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα και αισιόδοξα να το δούμε, δεν περιμένουμε γρήγορη αποκλιμάκωση. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, έχουμε μια σταθεροποίηση στη διάδοση αλλά τα λύματα δείχνουν πιο αργή αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως η Δέλτα παραμένει στο προσκήνιο και παραμένει στο 10% των κρουσμάτων. «Η υποπαραλλαγή της Όμικρον μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων, μέσα στο ήδη υπάρχον», σχολίασε.

«Δυο πράγματα χρειάζονται: Πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες και να προχωρήσουμε σε τριπλό εμβολιασμό», επεσήμανε ενώ ξεκαθάρισε πως το δίμηνο ΙανουαρίουΦεβρουαρίου δεν είναι δυνατόν αν υπάρξει εξαφάνιση ιώσεων, ενώ αναμένεται νέα αύξηση στις μολύνσεις.

«Όσο η Δέλτα παραμένει στο προσκήνιο, υπάρχει το ενδεχόμενο για νεκρούς και νοσηλείες. Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 18.500. Δεν υπάρχουν τάσεις αποκλιμάκωσης αλλά σταθεροποίησης», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Προβληματισμός Εξαδάκτυλου

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ της χαλάρωσης των μέτρων και των ανθρώπων που εντοπίζονται θετικοί στον ιό, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

«Πραγματικά, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί είναι μεγάλος και υπάρχει μία αντίφαση στη χαλάρωση των μέτρων και των θετικών ανθρώπων στον κορoναϊό. Διαπιστώνουμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Εντατική και χάνουν τη ζωή τους εδώ και έξι εβδομάδες βρίσκονται σε γκρουπ ηλικιακά μεγάλων ηλικιών, που έχουν συνοσηρότητες και είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το δείχνουν και οι αριθμοί».

Όπως τόνισε η απόφαση για την χαλάρωση βασίστηκε στην προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι στην εστίαση και στη διασκέδαση στερούνταν τα μεροκάματά τους χωρίς να είναι ο βασικός λόγος που βοηθά στην αύξηση της νοσηρότητας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη: Πτώση των σκληρών δεικτών στις αρχές Μαρτίου - «Θα σουβλίσουμε αρνί»

Κορονοϊός: Σταθεροποίηση στα κρούσματα και όχι αποκλιμάκωση – «Καμπανάκι» Θωμαΐδη για τήρηση μέτρων