ΕΛΛΑΔΑ

ICAP: Ραγδαία αύξηση σε απολύσεις και μειώσεις μισθών

ICAP: Ραγδαία αύξηση σε απολύσεις και μειώσεις μισθών

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών και παροχών στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, αν και η δαπάνη για την εκπαίδευση αυξάνεται.

Στην τριμηνιαία Ηλεκτρονική Έρευνα για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, αποτυπώνεται το δραματικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας.

Οι μειώσεις μισθών και προσωπικού συνεχίζονται, με πρόθεση περαιτέρω κινητικότητας στον τομέα αυτό μετά τα μέσα Μαΐου. Επίσης, οι επιχειρήσεις διατυπώνουν την πρόθεση περαιτέρω μείωσης των παροχών.

Αυξημένο είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που δίνει κατώτατο μικτό μισθό μικρότερο των 1.000 ευρώ για νεοπροσληφθέντες με πτυχίο ή μεταπτυχιακό, σε σύγκριση με το τελευταίο 3μηνο του 2011.

Πάντως, οι περισσότερες επιχειρήσεις διατηρούν ή αυξάνουν τις δαπάνες για εκπαίδευση, ιδιαιτέρως αυτής που σχετίζεται με την εργασία, ενώ αυξημένες είναι και οι επενδύσεις στην τεχνολογία.

Από τις επιχειρήσεις που απάντησαν στην έρευνα 57% είναι Ελληνικές, 43% είναι διεθνείς, 50% έχουν τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, 53% έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.