ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ημέρα αποφάσεων για τις μάσκες – Πού θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση τους

Κορονοϊός: Ημέρα αποφάσεων για τις μάσκες – Πού θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση τους
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίζει σήμερα για τις μάσκες του κορονοϊού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίζει σήμερα για τις μάσκες του κορονοϊού

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και η διατήρησή της σε ορισμένους εξ αυτών αποτελεί το βασικό θέμα το οποίο θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Δεδομένου ότι πλησιάζει η 1η Ιουνίου ημερομηνία κατά την οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα αρθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας καλούνται να αποφασίσουν τις εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην διατήρηση της χρήσης μάσκας σε μονάδες υγείας όπως τα νοσοκομεία και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

Όσον αφορά τα σχολεία το πρωτοκόλλο που έχει ανακοινωθεί για τις πανελλαδικές εξετάσεις προβλέπει χρήση μάσκας για τους υποψηφίους ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσει το ίδιο και για τις λίγες ακόμη ημέρες που θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ερώτημα αποτελεί ποια θα είναι η τελική απόφαση για τη χρήση μάσκας όσον αφορά τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα πλοία και τα αεροπλάνα καθώς ειδικά για τα τελευταία υπάρχει η ευρωπαϊκή σύσταση για άρση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας στις πτήσεις από τις 16 Μαΐου.

«Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πλεύρης ρωτήθηκε και για το θέμα χρήσης της μάσκας στα αεροπλάνα δεδομένης της ευρωπαϊκής σύστασης και είπε ότι «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι παρά την άρση των μέτρων, βρίσκεται σε ύφεση. «Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων την 1η Μαΐου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων ότι δήθεν το κάνουμε λόγω του τουρισμού. Είμαστε πλέον στις 16 ημέρες και βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας, όπως είχαμε προβλέψει, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών» ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Την Τετάρτη η απόφαση για τις μάσκες - Ίσως έχουμε μέτρα ξανά το φθινόπωρο