ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα Newsbomb.gr και Prorata: «Όχι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Έρευνα Newsbomb.gr και Prorata: «Όχι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οι περισσότεροι ερωτώμενοι στην έρευνα του Newsbomb.gr και της Prorata
AP PHOTO

Κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οι περισσότεροι ερωτώμενοι στην έρευνα του Newsbomb.gr και της Prorata

Η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παράλληλα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής, που πυροδοτήθηκαν ήδη από το 2014, οδήγησαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου. Υπό αυτές τις συνθήκες έχει ανοίξει μία μεγάλη κουβέντα σχετικά με τις χώρες που είτε τελούν υπό ένταξη στον οργανισμό, είτε θεωρούνται φίλα προσκείμενες σε αυτόν. Σε μία ιστορικής σημασίας απόφαση, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν, με τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων τους, να υποβάλλουν επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ως έμμεση απάντηση στις επιθετικές διαθέσεις της Ρωσίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr διερεύνησε τη στάση των ερωτώμενων σχετικά με το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Kαι τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά: 3 στους 4 θεωρούν πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να δεχτεί το αίτημα των δύο Σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο μηχανισμό του, με τη μεγαλύτερη μερίδα (54%) να τάσσεται με την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή και μια μικρότερη (21%) να εκφράζει μια γενικότερη αντίληψη άρνησης απέναντι στη νατοϊκή συμμαχία.

Δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνουν τη συνολικότερη εικόνα, εντοπίζονται και στην ανάλυση των δεδομένων με βάση την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση των ερωτώμενων. Συγκεκριμένα, ενώ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα σε όλον τον ιδεολογικό άξονα η πεποίθηση πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή, μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στα αριστερότερα παρατηρείται και ένα ισχυρό ρεύμα γενικότερης - από θέση αρχής - αντίθεσης με το ΝΑΤΟ.

Τέλος, διαφοροποιήσεις εντοπίζονται και στη βάση των δημογραφικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ατόμων μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ενισχύεται ελαφρά η θέση πως το ΝΑΤΟ πρέπει να δεχτεί το αίτημα των δύο χωρών, είτε για να προφυλαχθούν με αυτόν τον τρόπο από τη Ρωσία, είτε για να σταλεί ισχυρό μήνυμα ενότητας. Και αντίστροφα, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου τείνουν να είναι αρνητικότεροι ως προς την ένταξη των δύο χωρών στη νατοϊκή συμμαχία, ενδεχομένως γιατί μια γενικότερη πρόσβαση τους στις πληροφορίες που σχετίζονται με την κατάσταση να δημιουργεί την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν μπορεί παρά να κλιμακώσει την ένταση.

Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά ως προς τη θέση και τις στάσεις που υιοθετούν οι ερωτώμενοι. Σε συνδυασμό με προγενέστερες έρευνες που διενήργησε η Prorata σε συνεργασία με το Newsbomb.gr, επιβεβαιώνεται η υπόθεση πως οι αναγνώστες του τελευταίου προτιμούν μάλλον την ουδετερότητα στο ζήτημα του πολέμου. Οι διεθνείς εξελίξεις μεταβάλλονται ραγδαία και η Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια βλέπει το ενδεχόμενο ευρύτερων συγκρούσεων να πλησιάζουν στα σύνορά της. Μένει το επόμενο διάστημα να επιβεβαιωθεί κατά πόσο η κινητικότητα στις σκανδιναβικές χώρες θα μπορέσει να επηρεάσει και να κατευνάσει τις εξελίξεις στον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο ή να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για νέες συγκρούσεις.

Δείτε την έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr σχετικά με την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ