ΕΛΛΑΔΑ

Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία - Τα deals

Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία - Τα deals
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με μεγάλες εταιρείες και το κέρδος της χώρας από αυτές
AP

Οι εταιρείες που υπέγραψαν συμφωνίες και το κέρδος της Ελλάδας μετά την επίσκεψη του Πρίγκιπα-Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

Τη διμερή στρατηγική σχέση εδραιώνουν οι συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνουν και διευρύνουν τη διμερή συνεργασία σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος.

Πρώτα απ’ όλα θεσμοθετήθηκε με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει τη διμερή στρατηγική σχέση και προωθεί τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες που αφορούν την ενέργεια, τη στρατιωτική συνεργασία, τις επενδύσεις, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, την υγεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον πολιτισμό και αθλητισμό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Υπογράφηκε, επίσης, παρουσία του πρωθυπουργού και του Πρίγκιπα-Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, Δ.Ε.Η. και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC), που -όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός- θα καταστήσει τη χώρα μας πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Εν τω μεταξύ 16 επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας υπογράφηκαν χθες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Οι εταιρείες που υπέγραψαν συμφωνίες

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από ελληνικής πλευράς υπέγραψαν συμφωνίες οι εταιρείες/όμιλοι: Αegean, Mytilineos, Dynacom Tankers Management, Sea Traders, Hellenic Environmental Center, Τheon Sensors, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings, Southpoint Maritime, Chr. Stamatiou & Sons, Highway Special Construction Systems και Corinth Pipeworks Pipe Industry.

Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

«Με τη στρατηγική σχέση που «χτίζει» με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τις επενδύσεις που φέρνει από τον αραβικό κόσμο, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ στην Ελλάδα.

Ο κ. Γεωργιάδης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ανέδειξε «τις λαμπρές προοπτικές που ανοίγει για τις διμερείς σχέσεις η επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου», ενώ καλωσόρισε για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών στην Αθήνα τον ομόλογό του υπουργό Επενδύσεων Χαλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Φαλίχ.

«Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και η άριστη συνεργασία μας άνοιξε τον δρόμο για τις πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί αυτό το διάστημα - συνολικά 16 συμφωνίες υπογράφηκαν μόνο σήμερα μεταξύ δυναμικών επιχειρήσεων των δύο χωρών - και τις πολύ περισσότερες που ακολουθούν, καθώς το ενδιαφέρον τόσο για επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα όσο και από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ μεγάλο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Ειδική αναφορά έκανε στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι «προσφέρει φθηνή πράσινη ενέργεια και ενεργειακή αυτονομία στην Ελλάδα, καθιστώντας την διακριτό πόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».