ΕΛΛΑΔΑ

Ναυγάγιο της Ζακύνθου: Το infographic του Newsbomb.gr με την ιστορία του - Γιατί κινδυνεύει

Η ιστορία του ναυαγίου της Ζακύνθου

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου, που ξεβράστηκε στην παραλία που έχει κάνει διάσημο το νησί, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, ενώ τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις διαμάχες που γίνονται περί του ιδιοκτησιακού, βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των φυσικών φαινομένων.

Το ξακουστό Ναυάγιο της Ζακύνθου βρίσκεται σε κίνδυνο! Όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή. Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν».

«Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς - μικρό ευτυχώς - κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν», προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζοντας το περιστατικό που είχε συμβείο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η ιστορία του ναυαγίου

Την παραλία τη γνωρίζουν όλοι, ωστόσο λίγοι ξέρουν την... περιπετειώδη, σχεδόν κινηματογραφική, ιστορία του πλοίου «Παναγιώτης» και τον τρόπο που κατέληξε στη ως ναυάγιο στη συγκεκριμένη παραλία.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1980 το εμπορικό πλοίο «Παναγιώτης», θα ταξίδευε επίσημα από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στον Πειραιά, ωστόσο ο πλοιοκτήτης και ο πλοίαρχος είχαν άλλα σχέδια: Αναχωρούν για τα ανοιχτά της Τυνησίας κι από εκεί παραλαμβάνουν 1.295 λαθραία κουτιά τσιγάρων, αξίας τότε 200.000 δολαρίων, ποσό, τεράστιο.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να παραδοθεί το φορτίο σε Ιταλούς λαθρέμπορους, ανοιχτά της Νάπολης. Έπειτα από παλινωδίες όμως και διαμάχες με τους μαφιόζους, αποφασίζεται να παραδοθούν τα τσιγάρα κάπου στο Ιόνιο. Η μηχανή του πλοίου όμως δεν είχε συντηρηθεί σωστά και σταματάει να λειτουργεί. Την 1η Οκτωβρίου 1980 το πλοίο είναι ακυβέρνητο ανοιχτά της Ζακύνθου, με τα μποφόρ να είναι πολλά και να μη λειτουργεί ούτε ο ασύρματος για να εκπέμψει SOS.

Η περίφημη παραλία του ναυαγίου

Ο «Παναγιώτης» καταλήγει ακυβέρνητος στα βράχια της γνωστής παραλίας όπου και τσακίζεται - χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 9 μέλη του πληρώματος έμειναν στην παραλία μόνοι τους για δυο μέρες, μέχρι να καταφέρουν να απεγκλωβιστούν - και να συλληφθούν όλοι από το Λιμενικό.

Μεγάλο μέρος του πολύτιμου φορτίου τους χάνεται, άλλες όμως κούτες παραμένουν στην παραλία. Το Λιμενικό βρήκε μόλις 28 κούτες στο κουφάρι του πλοίου που έμελλε να χαρακτηρίσει το νησί της Ζακύνθου για τις επόμενες δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι οι ντόπιοι βρήκαν τις άλλες 280...