ΕΛΛΑΔΑ

Η τεχνολογία κάνει τη «σόμπα της γιαγιάς» το μέσο θέρμανσης του 2022

Η τεχνολογία κάνει τη «σόμπα της γιαγιάς» το μέσο θέρμανσης του 2022

Όσο πλησιάζουμε προς την «καρδιά» του χειμώνα, ένα είναι το ερώτημα που τριγυρνάει συνεχώς στο μυαλό μας: Ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση θέρμανσης και εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του σπιτιού μας;

Άλλωστε, αν και στην Ελλάδα η θέρμανση στην πλειονότητα των σπιτιών εξακολουθεί να γίνεται μέσω πετρελαίου, η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα επιλογών.

Ποιο είναι, λοιπόν, το καλύτερο σύστημα θέρμανσης για το σπίτι μας; Μήπως η απάντηση τελικά βρίσκεται σε ένα μέσο θέρμανσης, που ενώ θεωρείται παραδοσιακό, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και το πέρας των χρόνων, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μία από τις πιο αποδοτικές, οικονομικές και ενεργειακά συμφέρουσες «πηγές» ζεστασιάς για ολόκληρο το σπίτι;

Ο λόγος για τη «σόμπα της γιαγιάς», που χάρη στην εξέλιξή της, τα χαρακτηριστικά της, αλλά και την τεράστια ποικιλία προϊόντων που βρίσκουμε σήμερα στην αγορά, τείνει να αναδειχθεί στο μέσο θέρμανσης του 2022! Σόμπες ξύλου, σόμπες pellet, σόμπες κηροζίνης ή υγραερίου, όποια και εάν είναι η επιλογή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του χώρου μας, τον φετινό χειμώνα, θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Ιδού, λοιπόν, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για κάθε κατηγορία!

Γιατί να επιλέξουμε την ξυλόσομπα;

Η αλήθεια είναι πως όσοι από εμάς έχουν μπει σε κάποιον χώρο όπου υπάρχει ξυλόσομπα, γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» ότι ο συγκεκριμένος τρόπος θέρμανσης προσφέρει ουσιαστική ζέστη, αφαιρώντας την υγρασία από τον αέρα. Συγκεκριμένα, η έκλυση θερμότητας γίνεται τόσο από την εστία της σόμπας, όσο και από τον θερμό αέρα που διατρέχει το μπουρί. Άρα, όσο μεγαλύτερο το μήκος του, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση θερμότητας στον χώρο.

Ειδικά, για όσους ταυτίζουν το συγκεκριμένο μέσο θέρμανσης με ένα τζάκι, αρκεί να γνωρίζουν πως απαιτεί μικρότερη ποσότητα ξύλων, είναι πιο αποδοτική, τοποθετείται εύκολα και μπορεί να απομακρυνθεί από τον χώρο, τους μήνες που δεν χρησιμοποιείται.

Γιατί να επιλέξουμε τη σόμπα pellet;

Μια σόμπα ξύλου που κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ αποτελεί σίγουρα πιο οικονομική επιλογή από μια σόμπα που καίει pellet και κοστίζει γύρω στα 1200 ευρώ. Ωστόσο, το pellet βγάζει λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα, ενώ είναι και υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί, καθώς επί της ουσίας είναι συμπιεσμένα κατάλοιπα επεξεργασίας ξύλου ή αγροτικών προϊόντων και έχει πιο αργή καύση. Με δύο λόγια, έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη απόδοση από τις απλές ξυλόσομπες, είναι ιδανικές για χρήση σε οικιακούς χώρους που δεν υπάρχει τζάκι, καθώς αποβάλλουν τον καπνό, με ένα μικρό μπουρί, μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο. Έτσι, πρακτικά, δεν υπάρχει διαφυγή καυσαερίων στον εσωτερικό χώρο.

Γιατί να επιλέξουμε τη σόμπα κηροζίνης;

Η κηροζίνη (φωτιστικό πετρέλαιο) είναι ευγενές καύσιμο και εξασφαλίζει απόδοση και καθαρή λειτουργία. Το χαμηλό κόστος αγοράς της σόμπας και το μηδενικό κόστος τοποθέτησης καθιστούν τη σόμπα κηροζίνης πρώτη επιλογή στις πηγές θέρμανσης. Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται επίσης το χαμηλό κόστος συντήρησης, η άμεση απόδοση και η λειτουργία της χωρίς ρεύμα.

Γιατί να επιλέξουμε τη σόμπα υγραερίου;

Για το τέλος, αφήσαμε τις σόμπες υγραερίου, που έχουν χαμηλή τιμή αγοράς και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους. Συν τοις άλλοις, αξίζει να αναφερθεί πως οι μοντέρνες σόμπες υγραερίου προσφέρουν εντυπωσιακό design, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, λιγότερους ρύπους στον αέρα και αυτονομία. Το μόνο που χρειάζεται για τη λειτουργία μιας σόμπας υγραερίου είναι η τοποθέτηση και σύνδεση μιας φιάλης στο πίσω μέρος της.

Μπορεί το ζήτημα της θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα να μοιάζει για πολλούς «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες, ωστόσο δεν είναι. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, πως η επιλογή της θέρμανσης είναι προσωπικό ζήτημα, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να πούμε «ναι» στο μέσο θέρμανσης που θα ικανοποιήσει τις δικές μας προτεραιότητες, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

Δείτε τον Οδηγό Θέρμανσης 2022-23 του Newsbomb.gr εδώ