ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοχρονιά 2023: Πολλές ευχές για όλους τους Έλληνες – Δύναμη και ελπίδα να αλλάξουμε μέσα μας

Πρωτοχρονιά 2023
Η συντακτική ομάδα του Newsbomb.gr εύχεται σε όλους τους Έλληνες η νέα χρονιά να γίνει ευκαιρία για δράση και όχι για αδράνεια.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Σκέτο το καλή χρονιά ως ευχή δεν λέει τίποτα. Χρειάζεται δράση και κίνηση για να γυρίσει ο παλιός ο χρόνος και να φέρει κάτι ουσιαστικό ο νέος…

Μόνο με τις ευχές δεν αλλάζει ο κόσμος, δεν αλλάζει η ποιότητα της ζωής μας. Πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί το μέγεθος της δικής του προσωπικής ευθύνης και να βάλει το δικό του λιθαράκι για να αλλάξει πρώτα ο ίδιος και στη συνέχεια οι υπόλοιποι.

Η «αλλαγή» ξεκινάει από εμάς, όχι από τους άλλους…

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη

Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου

Θα σώσω τον κόσμο.

Αν χαθεί, εγώ θα φταίω», έλεγε ο μεγάλος Καζαντζάκης θέλοντας να δείξει το μέγεθος της απώλειας που έχουμε υποστεί ως λαός.

Ενδοσκόπηση, αυτό έχει ανάγκη ο τόπος για να έρθουν καλύτερες μέρες και καλύτερα χρόνια.

Να σκεφτεί ο καθένας από εμάς πώς θα δαμάσετε τον ιδιοτελή ατομικισμό, τον εγωκεντρισμό, τη μνησικακία, τη σοβαροφάνεια, την ηθική και αξιακή απονεύρωση την αυτοκαταστροφικότητα από την οποία πάσχουμε οι νεοέλληνες.

«Γυρεύω λίγη σοβαρότητα στον τόπο μου. Όχι σοβαροφάνεια που είναι το συνηθισμένο έκζεμα του Έλληνα∙ σοβαρότητα», έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης. Τούτα πρέπει να αναλογιστούμε τη νέα χρονιά που έρχεται…

Δεν γίνεται να μένουμε ήσυχοι και ατάραχοι και να θέλουμε ταυτόχρονα να είμαστε λεύτεροι.

Ο αγαπημένος Κορνήλιος Καστοριάδης, δανείστηκε την φράση του Θουκυδίδη και είπε πως «θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα είμαστε ήσυχοι ή ελεύθεροι» γιατί και τα δυο μαζί δεν γίνονται.

Το 2023 η μεγάλη ευχή θα είναι βεβαίως η επιστροφή στην κανονικότατα. Όχι όμως σε αυτή που θέλουν να μας επιβάλλουν, αλλά σε αυτή που θα συναποφασίσουμε οι πολίτες και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

Η συντακτική ομάδα του Newsbomb.gr εύχεται σε όλους τους Έλληνες η νέα χρονιά να γίνει ευκαιρία για δράση και όχι για αδράνεια.