ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Δύο εβδομάδες από το τραγικό δυστύχημα - Ο Γολγοθάς των οικογενειών των θυμάτων

Τέμπη: Δύο εβδομάδες από το τραγικό δυστύχημα - Ο Γολγοθάς των οικογενειών των θυμάτων
INTIME

Ποιος γονιός, ποιο παιδί, ποιος συγγενής, ποιος σύζυγος ή σύντροφος μπορεί να αντέξει αυτή την τραγωδία; 57 ψυχές χάθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δύο εβδομάδες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πώς όλο αυτό είναι αλήθεια.

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη όταν το Intercity 62 συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023 και οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους οι περισσότεροι ήταν νέα παιδιά, φοιτητές.

Οι οικογένειες των θυμάτων από εκείνη την ημέρα περνούν τον δικό τους Γολγοθά, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη αντίκρυσαν τον θάνατο, όταν πληροφορήθηκαν είτε τηλεφωνικώς είτε από τα μέσα ότι το τρένο στο οποίο επέβαιναν δικά τους πρόσωπα συγκρούστηκε και υπήρχαν αναφορές για νεκρούς.

Ξεσπάει ο πατέρας των διδύμων - «Ήταν ανεύθυνοι, έχουμε να κάνουμε με τομάρια»

Ανάμεσα στους ανθρώπους που παλεύουν να σταθούν όρθιοι, βρίσκεται και ο τραγικός πατέρας που θρηνεί για τις δίδυμες κόρες του και την ξαδέρφη τους.

«Έχω θυμό... Τι να ακούσω; Για σουβλάκια; Για τράκες; Ήταν ανεύθυνοι, έχουμε να κάνουμε με τομάρια! Δεν ξέρουμε στην Έλλάδα τι γίνεται; Στην πιάτσα είμαστε...», ξεσπά ο πατέρας των διδύμων στην τηλεόραση του Star.

Ο κ. Δημήτρης Πλακιάς, είναι ένα από τα πιο τραγικά πρόσωπα της μοιραίας βραδιάς, αφού μέσα σε μια στιγμή έχασε τα πανέμορφα δίδυμα κορίτσια του και την ανιψιά του.

«Αυτή τη στιγμή νιώθω οργή. Ξέρεις που είμαι εγώ τώρα;», λέει στη δημοσιογράφο του Star.

«Πάω στη Θεσσαλονίκη, στο διαμέρισμα να πάρω τα πράγματα από τα παιδάκια. Σε μισή ώρα θα πάω να φορτώσω πράγματα. 'Ετυχε σε μας, ήταν θέμα χρόνου. Τραβήξαμε εμείς τον λαχνό, στην Ελλάδα ζούμε, δυστυχώς. Τρία παιδιά σε μια οικογένεια. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει...τώρα θα συνειδητοποιήσουμε, σε μισή ώρα, που θα πάρουμε τα άψυχα, τα υλικά. Εγώ δεν ησυχάζω ούτε με φυλακές ούτε με τέτοια», είπε ο πατέρας.

Σχολιάζοντας τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο αδελφός θύματος λέει: «Έχω ακούσει πάρα πολλά και έχω αηδιάσει. Και ξέρω ότι δεν υπάρχει σωτηρία. H αλήθεια έιναι ότι ξέρω ότι υπάρχει μια κακή οργάνωση στο όλο σύστημα οπότε δε μου έκανε καμία εντύπωση. Μου φαίνεται τραγικό που οι ίδιοι που δουλεύουν στον ΟΣΕ, βγαίνουν έξω για να απεργήσουν για τα κακώς κείμενα που λίγο - πολύ, οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Από τους πάνω, από τα υψηλά στελέχη που υπάρχει απίστευτη διαφθορά, μέχρι το χαμηλότερο στέλεχος - μηχανοδηγό, που κάνει αυτά τα "φακιρικά" που ακούγονται».

Οι περισσότεροι λένε πως δεν έμειναν άφωνοι ακούγοντας τις ασύλληπτες συνομιλίες ανάμεσα σε σταθμάρχες, κλειδούχους και χειριστές που κρατούσαν στα χέρια τους τόσες ανθρώπινες ζωές.

«Δεν πέφτω από τα σύννεφα, ξέρω πώς δουλεύει το σύστημα στην Ελλάδα. Θυμώνω με όλη την κατάσταση, όχι μόνο με αυτούς, με όλους. Αλλά τι να θυμώσω; Το έχω αποδεχτεί, στην Ελλάδα εντάξει, το αποδέχεσαι, αν δεν το αποδεχτείς, θα σκάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση. Δηλαδή πριν από ένα χρόνο δεν έλεγαν τα ίδια αυτοί; Λέγανε κάτι άλλο; Δεν έτρωγαν σουβλάκια πριν ένα χρόνο, πριν δύο πριν τέσσερα, πριν πέντε πριν 15, δεν τρώγανε σουβλάκια;» λέει συγγενής επιζώντων του μοιραίου δυστυχήματος.

Ξέσπασε ο αδερφός του νεκρού Βάιου Βλάχου

Ο Βάιος Βλάχος είναι ένα από τα 57 θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη. Η οικογένειά του πόνεσε, έκλαψε, για τον άδικο χαμό του, όμως αυτό που προκαλεί οργή είναι ότι ακόμη και σήμερα τηλεφωνούν στον πατέρα του για χρέη, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο αδερφός του 34χρονου, μιλώντας στον Alpha, «πριν από μία εβδομάδα ψάχναμε τον αδελφό μου και τελικά δεν τον βρήκαμε ζωντανό. Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια που μου δώσατε τότε… Είδα και όσα είπε ο πατέρας της Ελπίδας Χούπα, πριν από λίγες μίλησα και με τα παιδιά της Βασιλικής κι έχω να πω πως αυτή η τραγωδία μας έχει κάνει όλους οικογένεια. Και σε αυτήν την τραγωδία, ο καθένας και η καθεμία έχει δικαίωμα να νιώσει όπως θέλει και να εκφραστεί όπως θέλει και δε μπορεί κανένας να του πει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Βλάχος.

«Αν κάτι για κάποιον είναι βάλσαμο, είναι βάλσαμο. Αν για κάποιον άλλον είναι σταυρός μαρτυρίου, είναι σταυρός μαρτυρίου. Και αυτά αλλάζουν. Ο καθένας βιώνει αυτό το πράγμα, όπως το βιώνει. Είναι τόσο τρελό αυτό που έχει συμβεί που και μόνο να γυρίσεις να πεις κάτι γι’ αυτόν τον άνθρωπο, είναι έγκλημα», πρόσθεσε ο αδελφός του Βάϊου Βλάχου για τις αντιδράσεις που ξέσπασαν μετά τα λεγόμενα του πατέρα της Ελπίδας Χούπα για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα, ο αδελφός του 34χρονου αποκάλυψε: «Τι να πω για τα χρέη; Μέχρι και σήμερα παίρνουν τον πατέρα μου τηλέφωνο από funds για τα χρέη. Στην κηδεία του αδελφού μου, μόλις τον βάλαμε στο χώμα, το ίδιο έκαναν για τα χρέη. Δεν λέω, υπάλληλοι είναι αλλά τι να πούμε και για τη βοήθεια; Μπορεί όλο αυτό να ‘ναι καπνός. Να ‘ναι όλα μία ανακοίνωση για να κατευνάσουν τον κόσμο. Δεν ξέρω… Γιατί κανένας δεν μας έχει μιλήσει. Με πήρε εμένα κανένας να μου πει κάτι; 15 ημέρες δεν έχω κοιμηθεί. Το τηλέφωνό μου το έχετε».

Σπαράζει η αδερφή της ελέγκτριας του Intercity - «Ήταν στο γραφείο, δίπλα στο κυλικείο»

Συνεχίζουν να συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την τραγωδία στα Τέμπη, την ώρα που η αδερφή της ελέγκτριας του μοιραίου Intercity 62 σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί στους σιδηροδρόμους.

Η αδερφή της 55χρονης, μιλώντας στο MEGA, αναφέρεται στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας με συχνά ατυχήματα που συνέβαιναν στα τρένα, ελλείψεις προσωπικού αλλά και τον αγώνα που έκανε μέχρι να ταυτοποιηθεί η αδερφή της. «Η αδελφή μου ήταν μαζί με τον σύντροφό της, κάνανε τη βάρδια αυτή, γιατί κι εκείνος "έφυγε" από τη ζωή. Ήταν το δρομολόγιό τους Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μετά κατεβαίνουν συνήθως από τα τρένα μέχρι την επόμενη μέρα που θα ξανακατέβουν Αθήνα, μένουν στο ξενοδοχείο. Λόγω του ότι δεν υπήρχαν άτομα να καλύψουν το κοντινό δρομολόγιο μέχρι Λάρισα για κάποια ενδιάμεσα που πρέπει να κάνουν λόγω του ότι δεν υπήρχε προσωπικό, ανάλογα να κάνουν το κοντινό και θα επιστρέφανε το βράδυ στο ξενοδοχείο πάλι.

Όπως αναφέρει η ίδια, η αδερφή της την ώρα της σύγκρουσης των τρένων, πιθανότατα καθόταν στο γραφείο που έχουν οι εργαζόμενοι στο τρένο, που βρίσκεται κοντά στο κυλικείο.

«Πιστεύω κατά 99% θα ήταν στο γραφείο που έχουν εκεί κοντά στο κυλικείο. Συνήθως εκεί καθόταν. Έβγαζε το μεροκάματό της. Το πρωί μιλούσαμε στο τηλέφωνο και μου έλεγε: "Αδελφούλα μου φεύγω για Θεσσαλονίκη" και δεν την ξαναείδα ποτέ».

Η αδερφή της 55χρονης κάνει λόγο για τον αγώνα που έκανε για την ταυτοποίηση της γυναίκας. «Και στα νοσοκομεία ψάξαμε και παντού και να δούμε αν υπάρχει τρόπος ταυτοποίησης».

«Ένας άνθρωπος εργατικός, πρόσφερε πάρα πολλά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ήταν η ζωή της. Ήταν 20 χρόνια, δεν ήταν χθεσινή. Περάσανε πολλές καταστάσεις άσχημες στη δουλειά τους επάνω, στις βάρδιές τους. Είχαν κάνει πάρα πολλές καταγγελίες, άπειρες φορές, αλλά πουθενά δεν πήγαν. Κάποια θανατηφόρα τροχαία που είχαν γίνει με πεζούς που περνούσαν διαβάσεις, μια ηλικιωμένη, είχαν πατήσει κάποιον αλλοδαπό. Ήταν πάνω στα τρένα με κίνδυνο τη ζωή τους καθημερινά».

Ζητά δικαίωση για την μνήμη όλων των νεκρών του δυστυχήματος. «Εννοείται ότι όλος ο κόσμος που έχει χάσει τους δικούς του ανθρώπους θέλουν να δικαιωθούνε οι νεκροί μας».

Σχετικές ειδήσεις