ΕΛΛΑΔΑ

Ματίνα Παγώνη: «Οι μητέρες δεν πρέπει να κάνουν το strep test μόνες τους»

Ματίνα Παγώνη: «Οι μητέρες δεν πρέπει να κάνουν το strep test μόνες τους»
EUROKINISSI.

«Μόνο οι ειδικοί πρέπει να κάνουν το τεστ του στρεπτόκοκκου», σημείωσε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σήμερα (23/06), η Ματίνα Παγώνη μίλησε για την έξαρση στα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Τα θανατηφόρα κρούσματα στρεπτόκοκκου που κατεγράφησαν στην Ελλάδα εντός του 2023, σε συνδυασμό με το «σκληρό» πρόσωπο που εμφάνισε εφέτος (μετά την πανδημική κρίση) το συγκεκριμένο βακτήριο, αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης στα παιδιατρικά ιατρεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, επιμένοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ, παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα πως η επόμενη χρονιά θα είναι πιο ήπια. Η Ματίνα Παγώνη εξήγησε ότι είναι τα αρκετά τα περιστατικά στον στρεπτόκοκκο, κυρίως στα παιδιά και τους μεγάλος με υποκείμενα νοσήματα, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Στα παιδιά, το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Όμως, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα, που φοβίζει τις μητέρες, Πρέπει να πάρουν τον παιδίατρο και εάν λάβει την κατάλληλή αγωγή, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, αφήσει τα συμπτώματα να συνεχίζουν, θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα. Να πω ότι δεν πρέπει οι μητέρες να κάνουν το strep test μόνες τους, γιατί μπορεί να γίνει λάθος, να βγει αρνητικό. Θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό και να γίνει και καλλιέργεια», τόνισε αρχικά.

«Μετά το δεύτερο 24άωρο αγωγής, η εξέλιξη του παιδιού είναι καλή. Τόσο στην Αμερική όσο και την Ευρώπη είναι πολλά τα περιστατικά. Μην ξεχνάμε πως 2,5 χρόνια είχαμε ένα “κοιμισμένο” ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εξασθενίσει. Τα ζώα δεν κολλάνε. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την επαφή, καθώς είναι βακτήριο», προσέθεσε.

Σχετικές ειδήσεις