ΕΛΛΑΔΑ

Έως 43 βαθμούς σήμερα - Οκτώ εκατ. πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C

Έως 43 βαθμούς σήμερα - Οκτώ εκατ. πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C

Περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή 21/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C, ενώ περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Παρασκευή 21/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο.

Καύσωνας Κλέων: Τι πρέπει να προσέξετε

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως ο καύσωνας θα διαρκέσει πολλές ημέρες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, συστήνεται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω, καθώς και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, διότι ενδέχεται να γίνει αλλαγή δόσεων στα φάρμακά τους.

Για τις έγκυες συστήνεται να εργάζονται εξ αποστάσεως (τηλεργασία) και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω, διότι οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές.

Για τα παιδιά τόνισε πως δεν συστήνεται να πηγαίνουν στις παραλίες από τις 12:00 – 17:00, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς), να φορούν πάντα καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

Για όσους υποχρεωτικά θα κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες εν μέσω καύσωνα συστήνεται να φοράνε καπέλο, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν κάτω από τον ήλιο και οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους νερό ή χυμό.

Ιδιαίτερα, αυτές τις ημέρες τα γεύματα θα πρέπει να είναι πολλά και μικρά, κυρίως φρούτα και σαλάτες.

Επισημαίνεται πως οι ώρες 12.00 – 17.00 είναι από τις πιο επικίνδυνες ώρες και για εκείνο το διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή στην παραλία, ενώ για όσους δεν θέλουν να διακόψουν τους περιπάτους τους, συστήνεται να περπατούν πολύ αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, γύρω στις 06:00.

Κλιματιζόμενες αίθουσες για τους άστεγους από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων μεριμνά μέσα από μία σειρά δράσεων για τους άστεγους ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι στις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει κλιματιζόμενες αίθουσες προκειμένου οι άστεγοι να προφυλαχθούν από τη ζέστη τις ημέρες του καύσωνα.

«Οι αίθουσες αυτές είναι ανοιχτές και οποιοσδήποτε χρειαστεί μπορεί να πάει από τις 08:00 έως τις 20:00», δήλωσε η Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Ο καιρός σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 3 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θα φθάσει στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Για τις περισσότερες περιοχές αναμένεται ηλιοφάνεια, ενώ κάποιες τοπικές ομίχλες θα καλύψουν στα Επτάνησα που γρήγορα θα διαλυθούν.

Λίγες τοπικές νεφώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας που πρόσκαιρα θα πυκνώσουν στις πολύ ανατολικές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Εκεί, θα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το απόγευμα να σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 43 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 2 – 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα κυριαρχήσει ο ήλιος, με τη θερμοκρασία στους 28 – 41 βαθμούς και τους ανέμους στα 2 – 5 μποφόρ.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία από 26 – 38 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 4 μποφόρ.

Το Σάββατο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τον υδράργυρο στους 44 βαθμούς.

Η κορύφωση του δεύτερου καύσωνα που πλήττει τη χώρα, θα έρθει την Κυριακή, με όλες τις περιοχές της χώρας να έχουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

NASA: Ο Ιούλιος του 2023 πιθανόν θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ

Ο Ιούλιος του 2023 πιθανόν θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί εδώ και «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια» στον πλανήτη Γη, εκτίμησε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA.

Έχουν ήδη καταρριφθεί πολλά ρεκόρ ζέστης τον Ιούλιο, σύμφωνα με εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πανεπιστημίου Μέιν των ΗΠΑ, που συνδυάζουν δεδομένα από σταθμούς στη Γη και από δορυφόρους για να δημιουργήσουν μοντέλα που επιτρέπουν να γίνουν προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Αν και τα δύο εργαλεία έχουν κάποιες διαφορές το ένα από το άλλο, η τάση ανόδου των θερμοκρασιών είναι αναμφισβήτητη και πιθανόν θα αντανακλάται στις μηνιαίες εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, εξήγησε ο Γκάβιν Σμιτ, επικεφαλής κλιματολόγος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, σε δημοσιογράφους.

Προχθές Τετάρτη το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος προέβλεψε πως ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο αφότου άρχισαν οι μετρήσεις, έπειτα από τον Ιούνιο που ήδη έσπασε κάθε ρεκόρ.

«Παρατηρούμε αλλαγές άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Σμιτ.

«Κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα κατεδαφίζουν τα ρεκόρ», συνέχισε.

Και τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που «μόλις ενέσκηψε».

Το Ελ Νίνιο είναι κυκλικό κλιματικό φαινόμενο, η πηγή του οποίου βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, και οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αν και το Ελ Νίνιο διαδραματίζει κάποιον μικρό ρόλο στις τρέχουσες παρατηρήσεις, «βλέπουμε ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας να καταρρίπτονται ακόμα και πέρα από τους τροπικούς, πολλούς μήνες τώρα», σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.

«Και προβλέπουμε πως αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κλιματολόγος, «καθώς συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».

Τα φαινόμενα που παρατηρούνται το τρέχον διάστημα αυξάνουν την πιθανότητα το 2023 να είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η πιθανότητα αυτή είναι «50-50», κατά τους υπολογισμούς του Γκάβιν Σμιτ, άλλοι επιστήμονες όμως θεωρούν πως φθάνει ως ακόμα και το 80%, διευκρίνισε.

«Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά ακόμα πιο θερμή, καθώς θα αρχίσει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ενισχύεται αυτή τη στιγμή και θα φθάσει στην κορύφωση στα τέλη αυτής της χρονιάς», συμπλήρωσε ο κ. Σμιτ.

Σχετικές ειδήσεις