ΕΛΛΑΔΑ

Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα σε εποχικές δουλειές καταγγέλλουν εργαζόμενοι

Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα σε εποχικές δουλειές καταγγέλλουν εργαζόμενοι

Συνθήκες… εργασιακού μεσαίωνα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν για ακόμα ένα καλοκαίρι οι εποχικοί υπάλληλοι στα τουριστικά μέρη της χώρας, αφού οι απολαβές, τα καταλύματα αλλά και οι σχέσεις με τους εργοδότες φαίνεται να μην είναι εκείνες που θα έπρεπε.

Ο Γιάννης Λίκας είναι 35 ετών, παντρεμένος και ταξίδεψε από την Κύπρο με τη γυναίκα του στη Ρόδο για να εργαστούν σεζόν φέτος το καλοκαίρι.

«Ήρθαμε στη Ρόδο χωρίς να έχουμε βρει εργασία αρχικά. Ήρθαμε μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει η σεζόν νωρίτερα, να μείνουμε και να βρούμε δουλειά ως εποχικοί υπάλληλοι. Να δούμε το σπίτι που προσφέρουν και αν προσφέρουν και έτσι ήρθαμε. Νοικιάσαμε ένα σπίτι airbnb, μείναμε 20 ημέρες και ψάχναμε σε όλη τη Ρόδο κάποιον εργοδότη που να μας δίνει πραγματικά αυτά που θέλαμε.

Ειλικρινά αυτά που βίωσα και είδα μέσα σε αυτές τις 20 μέρες που ψάχναμε δουλειά, ήταν πραγματικά απίστευτα και εξωπραγματικά. Μετά σου λένε γιατί δε βρίσκουν εργαζόμενους να έρθουν να δουλέψουν σεζόν.

Πήγα σε εργοδότη που εννοείται ήθελε να δουλεύουμε εφτά στα εφτά, ήθελε να δουλεύουμε δωδεκάωρο. Τα χρήματα που έδινε ήταν στα 1600 € καθαρά τον μήνα και έδινε και σπίτι. Του λέω στην αρχή OK να το δούμε. Αν τα βάλεις κάτω αυτά είναι 4 € η ώρα, δεν είναι ότι παίρνεις λεφτά και λέει ο άλλος “α πολλά παίρνει αυτός”. Πήγαμε στο σπίτι, είχε μαζέψει τα έπιπλα στη μέση και είχαν πέσει μπάζα πάνω τους και είχε κυριολεκτικά πέντε με έξι πόντους σκόνη. Μπαίνει μέσα ο νεαρός εργοδότης και μας λέει με 1-2 ωρίτσες δουλειά καθαρίζει. Ήρθαμε εδώ πέρα να καθαρίζουμε σπίτια;

Άλλος εργοδότης μας είπε ότι στην αρχή θα παίρνετε τόσα, τους πρώτους μήνες θα έχετε ένα ρεπό, μετά δεν θα έχετε κανένα ρεπό και ξαφνικά πάμε να δούμε και το κατάλυμα που θα μας παρέχει και ήταν κυριολεκτικά 3Χ3. Δεν είχε τίποτα μέσα, μόνο ένα ψυγείο και λέει αυτό είναι. Και του λέμε δεν έχει τίποτα άλλο; Ένα μπαλκόνι, μία τηλεόραση; Και μας λέει θα σας βάλω τηλεόραση αλλά μην περιμένετε πολλά. Για σεζόν ήρθατε, δεν ήρθατε για διακοπές. Και του λέω αυτοί που έρχονται για σεζόν είναι σύγχρονοι δούλοι… Δεν μπορούν να απολαύσουν την ξεκούραση τους με ένα μπαλκόνι, μία τηλεόραση; Σεζόν πας φιλαράκι, δεν έρχεσαι για διακοπές εδώ, μου είπε…

Ο άλλος σου έλεγε ότι σου δίνω 1.000€ για εφτά στα εφτά με οκτάωρο, με μισή ώρα διάλειμμα και ένα ρεπό τον μήνα; Λέω αφήστε εμένα που έχω τη δυνατότητα αν δεν βρω αυτό που θέλω να φύγω… Αλλά του λέω έτσι προσπαθείς να προσεγγίσεις εργαζόμενους; Ήταν manager ανθρώπινου δυναμικού. Γιατί να φύγει κάποιος από τη βόρεια Ελλάδα και να δουλέψει με αυτό τον μισθό και με αυτές τις συνθήκες; Καθώς θα μπορεί να παίρνει τον μισθό αυτό – 200 € και να μένει με τους γονείς του.

Υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες εκεί που κινείται το προσωπικό, εκεί που κάθεται το προσωπικό τέλος πάντων και τρώει το φαγητό του, κάνει το διάλειμμα του… το κλιματιστικό κλείνει! Εργοδότες δεν ανοίγουν το κλιματιστικό σε χώρους εργαζομένων για οικονομία. Το ανοίγουν κάποιοι εργαζόμενοι με δικιά τους ευθύνη. Συνήθως σε κοινόχρηστους χώρους είναι κλειστό. Μπαίνεις σε κουζίνες ξενοδοχείων μέσα και μπορεί να βράζεις ολόκληρος. Η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή είναι στους 35 βαθμούς.

Έχει συμβεί εργαζόμενοι να μην πληρώνονται, δηλαδή να έρχεται ο μήνας και να του λένε θα πληρωθεί σε δύο μήνες και θα τα πάρει όλα μαζί γιατί είχαν κάποια θέματα στον προϋπολογισμό και δεν τα κατάφεραν.

Είμαι πάρα πολύ καλά εγώ τώρα προσωπικά, δουλεύω σε πάρα πολύ καλές συνθήκες. Είμαι στο Andrium prestige στην αλυσίδα του Κωνσταντινίδη και ο εργοδότης είναι πάρα πολύ καλός. Αυτά που συμφωνήσαμε με λίγα λόγια τα τηρεί στο έπακρο. Και μένουμε σε ξενοδοχείο που έχει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του.

Συμβουλεύω τα νέα παιδιά που θα ασχοληθούν με τουριστικές εποχικές δουλειές. Θα σας πούμε διαφορά, θα ακούσετε διάφορες θεωρίες. Πάντα με το κομπιουτεράκι σας θα υπολογίζετε πόσο σας βγαίνει την ώρα. Αν η ώρα είναι κάτω από 4€, δεν αξίζει. Επίσης ο χώρος διαμονής που θα σας δίνουν, να τον βλέπετε πρώτα. Μπορεί να σας έχουν σε ένα σπίτι 6 με 7 άτομα η σε κοντέινερ. Φιλτράρεται πάρα πολύ καλά τις συμφωνίες σας. Να απαιτήσετε να δείτε το σπίτι και πόσα ρεπό θα παίρνετε. Να απαιτείται να τηρούνται αυτά που συμφωνήσατε, δεν θα έρθει κανένας να σας πάρει από το χέρι».

Στην Πάρο άλλοι δυο εργαζόμενοι έφυγαν από Αθήνα για σεζόν. Ενώ στον ένα είχαν υποσχεθεί διαμονή, όταν έφτασε δεν του παρείχαν κατάλυμα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ψάξει. Στην αναζήτηση δωματίου, διαπίστωσαν και οι δυο ότι τα περισσότερα ήταν airbnb με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν να βρουν μέρος για να μείνουν ώστε να δουλέψουν. Τελικά βρήκαν ένα που το νοίκιασαν μαζί σε τιμές όμως αρκετά «τσιμπημένες»…

Πηγή: debater.gr