ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για τη φωτιά στη Ρόδο: Χρειάζεται μεγάλη προσοχή - Δύσκολη η αντιμετώπισή της

Λέκκας για τη φωτιά στη Ρόδο: Χρειάζεται μεγάλη προσοχή - Δύσκολη η αντιμετώπισή της

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η πυρκαγιά αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς λόγω υφισταμένων πέντε ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων, αφανίζοντας τον κεντρικό δασικό πυρήνα του νησιού

Για την μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο και τους λόγους για τους οποίους βγήκε εκτός ελέγχου μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN o καθηγητής εξήγησε ότι η πυρκαγιά αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς λόγω υφισταμένων πέντε ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων, αφανίζοντας τον κεντρικό δασικό πυρήνα του νησιού.

Ο κ. Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί των Ιπποτών, εξέφρασε τον φόβο ότι δεν θα σβήσει εύκολα η πυρκαγιά, καθώς είναι αρκετά δύσκολη η αντιμετώπισή της τόσο από αέρως, όσο και από τα μέσα που επιχειρούν από εδάφους.

Παράλληλα ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει μία προέκταση της ερημοποίησης, που θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

«Το δάσος Λαέρμα έχει καταστραφεί και το 2008, βρισκόταν σε μία καλή περίοδος αναγέννησης και τώρα καταστρέφεται ξανά, ενώ πήγαινε να ανακάμψει. Εύχομαι να έχουμε κάποιο θετικό νέο τις επόμενες ώρες, οι συνθήκες ωστόσο είναι δυσμενείς και αύριο και για μεθαύριο».

Σε ερώτηση για την περιοχή της Αττικής, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι δεν φοβάται τόσο πολύ για αναζωπύρωση στις περιοχές αυτές, «αλλά ουσιαστικά έχει κλείσει η ιστορία των δασών στη δυτική Αττική, μένει μόνο η Πάρνηθα, γιατί όλες οι άλλες περιοχές η μία μετά την άλλη αφανιζόταν».

«Δυστυχώς η φωτιά πήρε τον ίδιο δρόμο με την πλημμύρα που είχαμε το 2017 και βλέπουμε ότι οι ίδιες περιοχές κινδυνεύουν από διαφορετικούς κινδύνους, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και αυτές οι περιοχές είναι που θέλουν τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το τί μπορούμε να κάνουμε, τι δυνατότητα έχουμε ως επιστημονική κοινότητα, ως επιστημονικοί φορείς, για να πούμε ότι αφομοιώνουμε τις επιπτώσεις από όλα όσα συμβαίνουν γυρω μας», εξήγησε.

«Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την Πάρνηθα τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο καθηγητής.

Οι πέντε παράγοντες που αναφέρει ο Δρ. Λέκκας είναι οι εξής:

Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.

Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου

Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες

Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.

Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης

Εν κατακλείδι επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά η τεράστια ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο και η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού ιδιαίτερα σε περιοχές κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.