ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Απανωτές συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια μέσα σε 10 μέρες - Ειδική έρευνα για τη Ρόδο

Φωτιές: Απανωτές συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια μέσα σε 10 μέρες - Ειδική έρευνα για τη Ρόδο

Τουλάχιστον 9 άτομα έχουν συλληφθεί για εμπρησμό από αμέλεια μέσα στο τελευταίο 10ήμερο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες στη Ρόδο, την ώρα που μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στο νησί για 7η ημέρα, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι, πίσω από τις δραματικές ώρες που βιώνουν κάτοικοι και τουρίστες στο νησί βρίσκεται ανθρώπινο χέρι.

Είναι σοκαριστικό δε πως ορισμένοι αδιαφορούν για τις καιρικές συνθήκες και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με τις αρχές να έχουν συλλάβει αρκετά άτομα για εμπρησμούς το τελευταίο δεκαήμερο που η χώρα δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό που σημειώθηκε στο Κερατσίνι, όπου μία γυναίκα έκαψε ξύλα μέσα σε βαρέλι για να κάψει στη συνέχεια σκουπίδια, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα και με τέτοιο βαθμό επικινδυνότητας καίνε ξερά κλαδιά και χόρτα, ενώ εδώ και μία εβδομάδα οι αρχές έχουν περάσει χειροπέδες σε 9 άτομα για εμπρησμό από αμέλεια σε Βοιωτία, Μεσσηνία, Κρήτη, Γορτυνία, Αρκαδία και Αττική.

Σε ότι αφορά το νησί της Ρόδου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, στο νησί βρίσκεται ενισχυμένο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και ερευνά την φωτιά, ενώ στο νησί βρίσκεται και κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που διεξάγει μία αρκετά διαβαθμισμένη έρευνα, η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε όταν σβήσυν οι τελευταίες εστίες πυρκαγιάς στο νησί.

Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος, ενώ και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τόνισε πως όταν σβήσουν οι εστίες στο νησί, θα δοθούν απαντήσεις για το πώς ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ είπε χαρακτηριστικά «να δούμε εάν ήταν εμπρησμός από αμέλεια ή από πρόθεση».

Οι αρχές πάντως για την φωτιά στη Ρόδο είναι πεπεισμένες ότι δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό.