ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Οι διασωθέντες ακούν θόρυβο και φοβούνται» – Συγκλονιστική μαρτυρία

Κακοκαιρία Daniel: «Οι διασωθέντες ακούν θόρυβο και φοβούνται» – Συγκλονιστική μαρτυρία
INTIME.

«Όσοι κοιμούνται εδώ, τρομάζουν με τον παραμικρό θόρυβο, νομίζοντας ότι είναι βροχή», τονίζει εθελοντής για τις εικόνες που αντικρίζει σε δομή φιλοξενίας ανθρώπων οι οποίοι απεγκλωβίσθηκαν από πληγείσες περιοχές, μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel.

Δεκαπέντε νεκροί, αγνοούμενοι και εικόνες βιβλικής καταστροφής έχει αφήσει πίσω της – μέχρι στιγμής – η σφοδρή κακοκαιρία Daniel. Τα πλημμυρικά φαινόμενα εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη την έκταση του νομού Λάρισας αλλά και στην πόλη, με τις συνοικίες του Άγιου Θωμά, του Ιπποκράτη, της Νέας Σμύρνης και τις νέες εργατικές κατοικίες στην Γιάννουλη να βυθίζονται ακόμη στα λασπόνερα, μετά την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού.

Τα νερά από τον «φουσκωμένο» Πηνειό πνίγουν σπίτια, ζώα, καλλιέργειες κι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν για να σωθούν, ενώ, έχει σταματήσει να βρέχει εδώ και σχεδόν τέσσερις μέρες. Άνθρωποι με κάθε πλωτό μέσο, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους, από τα χωριά και τους οικισμούς έξω από την πόλη της Λάρισας.

Σήμερα (11/09), εθελοντής σε μονάδα φιλοξενίας πλημμυροπαθών προέβη σε μία σοκαριστική μαρτυρία, αναφέροντας ότι «άνθρωποι που κοιμούνται εδώ, τρομάζουν με τον παραμικρό θόρυβο και “πετάγονται” μέσα στον ύπνο τους, νομίζοντας ότι είναι βροχή», μεταξύ άλλων.

«Δεν κοιμάμαι σχεδόν καθόλου εδώ, καθώς φροντίζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ (σ.σ. στις δομές φιλοξενίας). Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μόνοι τους εδώ, όμως, άλλοι περιμένουν συγγενείς τους, που θα τούς πάρουν αύριο ή μεθαύριο.

Η λέξη “τραγικό” είναι τουλάχιστον λίγη. Δυστυχώς, από το κράτος δεν υπάρχει τίποτα και δεν έχει έρθει κανείς. Όλη η βοήθεια και ό,τι υπάρχει οφείλεται στους εθελοντές, οπότε θέλω να πω ένα τεράστιο “ευχαριστώ” στον κόσμο εκτός Καρδίτσας που φέρνει πράγματα και εμείς ύστερα δίδουμε “σάρκα και οστά” σε αυτήν την προσφορά.

Ακόμη ένα “ευχαριστώ” στους εθελοντές, που είναι απλοί πολίτες και βοηθούν σε όλα. Πηγαίνουν σε όλα τα χωριά με αυτοθυσία. Συνδράμουμε με δικά μας έξοδα, δεν υπάρχει κανένας και τίποτα άλλο», προσέθεσε ο Σταύρος Μπατράς.

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών μετά τις πλημμύρες

Την 8η Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε επίσημη ενημέρωση, στην οποία αναγράφονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για τους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα.

Αναλυτικά, αναφέρεται:

  • Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
  • Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:

  • Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
  • Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.
  • Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.
  • Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

  • Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
  • Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
  • Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:

  • Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.
  • Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.
  • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Kρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:

  • Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.
  • Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.
  • Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60℃).
  • Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
  • Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός δύο εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.

Σχετικές ειδήσεις