Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Το αέριο που σκοτώνει: Πότε γίνεται επικίνδυνη μια διαρροή για τον άνθρωπο
Ο Θεόδωρης Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε τις συνέπειες μιας διαρροής αερίου για τον άνθρωπο
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλέι το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο Μαγικό Ξάνθης όπου μια διαρροή αερίου στοίχισε τη ζωή σε ένα 16χρονο αγόρι και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας στις 3 αδελφές του, οι οποίες βρέθηκαν κοντά του σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, πνευμονολόγο και καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε πως μια μικρή διαρροή που μπορεί να προκύψει για παράδειγμα από μια αλλαγή φυάλης δεν είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια σοβαρή διαρροή όμως, αν δεν γίνει αντιληπτή εγκαίρως μπορεί να αποβεί μοιραία.
Οι συνέπειες μιας διαρροής για τον άνθρωπο εξαρτώνται από:
- την ώρα έκθεσης στο αέριο
- την ποσότητα συγκέντρωσης αερίου (επηρεάζεται από τον χώρο και την αντοχή του οργανισμού)
Η συγκέντρωση αερίου είτε πρόκειται για βουτάνιο (πχ γκαζάκι, σόμπα) είτε για προπάνιο (θέρμανση με υγραέριο) συνήθως είναι πάρα πολύ μικρή «και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» όπως αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τη διαρροή αέριου:
- Η μεγάλη ποσότητα αερίου προκαλεί στον άνθρωπο τάση για εμετό και σιγά σιγά έλλειψη των αισθήσεων του. Χάνει δηλαδή τη συνείδηση του, δεν μπορεί να προσανατολιστεί στον χώρο και δεν έχει καλή εγκεφαλική λειτουργία.
- Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό εισρόφηση με όσα αυτή συνεπάγεται δηλαδή την παρουσία αιφνίδιου βήχα, πιθανότατα κυάνωσης, βράγχους φωνής και συριγμού και εάν το ξένο σώμα δεν σταματήσει στην τραχεία και την αποφράξει, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.
- Η διαρροή αερίου μπορεί ακόμη να προκαλέσει καταστολή του αναπνευστικού κέντρου.
- Μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή επιπλοκή από την καρδιά είναι να προκαλέσει αρρυθμία, ακόμη και αν το πρόσωπο που εκτίθεται είναι υγιής. Αυτό συμβαίνει διότι το μυοκάρδιο του ανθρώπου σε αυτή την κατάσταση αποκτά μια πολύ μεγάλη ευαισθησία στις κατεχολαμίνες και έτσι κινδυνεύει ο άνθρωπος.
Από τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο επισημαίνεται πως σημαντικό ρόλο στην ανοχή απέναντι σε μια τέτοια σοβαρή κατάσταση παίζει η κατάσταση του οργανισμού μας.
Τι πρέπει να προσέχουμε στην θέρμανση με δεξαμενή υγραερίου
Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στην κάμερα του ALPHA έδωσε την δική του εκτίμηση για το περιστατικό στη Ξάνθη, αναφέροντας πως «ή αστόχησε κάποιο εξάρτημα στην εγκατάσταση ή πρόκειται για κακοτεχνία».
Ο ενεργειακός αναλυτής εξήγησε πως όταν ο εγκαταστάτης παραδίδει μια τέτοια εγκατάσταση σε κανονική λειτουργία πρέπει να κάνει έλεγχο στεγανότητας, ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και αν διαπιστωθεί κάποια διαρροή, να την επισκευάσει.
Σε περίπτωση που δεν συμβεί ο έλεγχος, θα πρέπει η ίδια η εγκατάσταση να διαθέτει ανιχνευτή αερίου για να ελέγχει την συγκέντρωση αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι σύγχρονες εγκαταστάσεις διαθέτουν συναγερμό αλλά και αυτόματο «κλείδωμα» της βάνας ώστε να μην μεταφέρεται υγραέριο σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλης συγκέντρωσης.
«Εάν τα παιδιά ήταν ξύπνια, θα το καταλάβαιναν λόγω της οσμής», είπε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση για τα παιδιά στην Ξάνθη.
Τα νεότερα για το περιστατικό στη Ξάνθη
Η αιτία της οικογενειακής τραγωδίας στο Μαγικό Ξάνθης φαίνεται πως ήταν διαρροή στις σωληνώσεις θέρμανσης δεξαμενής υγραερίου, που είχε τοποθετηθεί τις προηγούμενες μέρες.
Οι δύο αδελφές του άτυχου 16χρονου που πέθανε παραμένουν διασωληνωμένες στο Ιπποκράτειo. Η 15χρονη νοσηλεύεται στην ΜΕΘ Παίδων και η 18χρονη αδερφή της στην εντατική ενηλίκων. Η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται σοβαρή αλλά σταθερή. Μάλιστα, η 15χρονη δείχνει να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα με ολόκληρη ιατρική ομάδα να την παρακολουθεί συνέχεια.
Στο πλευρό των δύο παιδιών βρίσκονται συγγενικά πρόσωπα καθώς η μεγαλύτερη αδερφή και μητέρα παραμένουν νοσηλευόμενες.