Λάμπης Τσιριγωτάκης: Η φωνή της ΕΡΤ στο Λονδίνο για πάνω από 30 χρόνια «σίγησε»
Θρήνος στον δημοσιογραφικό κόσμο με τον θάνατο του Λάμπη Τσιριγωτάκη σε ηλικία 82 ετών

Θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του δημοσιογράφου Λάμπη Τσιριγωτάκη, σε ηλικία 82 ετών από ανακοπή καρδιάς.
Ποιος ήταν ο Λάμπης Τσιριγωτάκης
Ο Λάµπης Τσιριγωτάκης ξεκίνησε τη δηµοσιογραφική του σταδιοδροµία στην εβδοµαδιαία αθλητική εφηµερίδα Οµάδα του συγκροτήµατος Λαµπράκη και στη συνέχεια εργάστηκε στο τµήµα διεθνών ειδήσεων της εφηµερίδας «Το Βήµα».
∆ιέκοψε τη συνεργασία του µε το συγκρότηµα Λαµπράκη για να σπουδάσει µε υποτροφία στη σχολή δηµοσιογραφίας του λόρδου Τόµσον, ιδιοκτήτη τότε του συγκροτήµατος των «Times» στο Κάρντιφ της Ουαλίας.
Μετά το τέλος των σπουδών του συνεργάστηκε µε τις βρετανικές εφηµερίδες Western Mail στο Κάρντιφ και Liverpool Echo στο Λίβερπουλ, όπως και µε την ελληνική υπηρεσία του BBC.
Από το 1979 και για τέσσερις περίπου δεκαετίες εργάστηκε ως ανταποκριτής στο Λονδίνο για την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την εφηµερίδα Έθνος.
.jpg?t=XZJl8t0129xOQjqP5F69dQ)
Ο Λάμπης Τσιριγωτάκης
INTIME SPORTSΠραγµατοποίησε πολλές διεθνείς αποστολές. Κάλυψε την Ισλαµική Επανάσταση του Χοµεϊνί στο Ιράν για το αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Έχει παρουσιάσει στην ΕΡΤ τριάντα περίπου δικά του ντοκιµαντέρ µε διεθνή και ελληνικά θέµατα. Το ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «Η Ελλάδα του ανατέλλοντος ηλίου», που αποκαλύπτει την επίδραση της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας στην Ιαπωνία σήµερα, βραβεύτηκε µε τρία χρυσά βραβεία στον ετήσιο διαγωνισµό που οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας για τηλεοπτικά ντοκιµαντέρ µε θέµα την Ιαπωνία. Το ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «Αντίο, Μις Σαϊγκόν», το οποίο περιγράφει τη ζωή στο Βιετνάµ µετά τον εµφύλιο πόλεµο, βραβεύτηκε στα ετήσια τηλεοπτικά βραβεία της εφηµερίδας Έθνος.
Έχει βραβευτεί από το ίδρυµα δηµοσιογραφίας Μπότση για την αντικειµενική του δηµοσιογραφία.
Έλαβε μέρος σε δεκάδες αποστολές και είχε την τύχη να συναντηθεί και να συνομιλήσει με πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, της μουσικής, των γραμμάτων και των τεχνών.
Κάλυψε την Ισλαµική Επανάσταση του Χοµεϊνί στο Ιράν για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Έχει παρουσιάσει στην ΕΡΤ τριάντα περίπου δικά του ντοκιµαντέρ µε διεθνή και ελληνικά θέµατα. Το ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «Η Ελλάδα του ανατέλλοντος ηλίου», που αποκαλύπτει την επίδραση της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας στην Ιαπωνία σήµερα, βραβεύτηκε µε τρία χρυσά βραβεία στον ετήσιο διαγωνισµό που οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας για τηλεοπτικά ντοκιµαντέρ µε θέµα την Ιαπωνία.
Το ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «Αντίο, Μις Σαϊγκόν», το οποίο περιγράφει τη ζωή στο Βιετνάµ µετά τον εµφύλιο πόλεµο, βραβεύτηκε στα ετήσια τηλεοπτικά βραβεία της εφηµερίδας Έθνος. Έχει βραβευτεί από το ίδρυµα δηµοσιογραφίας Μπότση για την αντικειµενική του δηµοσιογραφία.
.jpg?t=LVpNAhtFYiLSgq9FEOgRMQ)
Ο Λάμπης Τσιριγωτάκης
INTIME NEWSΌταν ο Λάμπης Τσιριγωτάκης συνάντησε τους «Beatles»
Μία ζεστή μέρα του Ιουλίου, ο Τζον Λένον καθόταν κοντά σε μία λίμνη, στην κεντρική Ελλάδα, μαζί με την πρώτη γυναίκα του, Σίνθια και τον μικρό γιο τους, Τζούλιαν. Οι Beatles βρέθηκαν στους Δελφούς, μέσω της Αράχωβας. Τότε, ο Λάμπης Τσιριγωτάκης, ο οποίος εκείνη την εποχή αρθρογραφούσε για το «Βήμα», συνειδητοποίησε ότι αυτή ήταν η μεγάλη του ευκαιρία. Πλησίασε τον τραγουδιστή και τον ρώτησε: «Τζον, μπορώ να σου κάνω μερικές ερωτήσεις;».
«Κανένα πρόβλημα, χαίρομαι που σας γνωρίζω», απάντησε ο Λένον. «Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου, από την Ελλάδα;», ήταν η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου. Ακολούθησε «ξέσπασμα» του Λένον, όπως γράφει ο Guardian. «Δυστυχώς, οι κοινωνικές ανισότητες στη Μεγάλη Βρετανία είναι τόσο μεγάλες, που με πληγώνουν ψυχολογικά.
Η Ελλάδα είναι μία υπέροχη χώρα, φανταστικό κλίμα, σπουδαίοι άνθρωποι και γι’ αυτό σκεφτόμαστε σοβαρά να αγοράσουμε ένα μικρό ελληνικό νησί και να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα χίπις, όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε ανενόχλητοι», αποκρίθηκε.
Η έννοια «χίπις» και γενικώς οτιδήποτε παρέπεμπε σε απελευθέρωση τελούσαν υπό καθολική απαγόρευση, μετά τη λήψη της εξουσίας μέσω πραξικοπήματος από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, το 1967, χρονιά κατά την οποία οι Beatles επισκέφθηκαν τη χώρα μας.
Με το «βλέμμα» στο εξωτερικό
Αξιωματούχοι του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και τα Μέσα ενημέρωσης –που ελέγχονταν αυστηρά από τη Χούντα– δεν είχαν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη των Beatles, με σκοπό να αντισταθμίσουν τη διεθνή απομόνωση που προκλήθηκε από αναφορές για εκτεταμένα βασανιστήρια και διώξεις πολιτικών αντιπάλων.
«Το καθεστώς τούς έβλεπε ξεκάθαρα ως διασημότητες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό», υπογράμμισε ο Τσιριγωτάκης, αναφερόμενος στα παιχνίδια «γάτας και ποντικιού» που εκείνος και ένας φωτογράφος αναγκάσθηκαν να παίξουν με τους ιθύνοντες του ΕΟΤ, οι οποίοι είχαν καταστρώσει το απόλυτο σχέδιο προπαγάνδας.
Σχετικές ειδήσεις
Trending

Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος