ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα γίνει η αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων

Πώς θα γίνει η αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το δραστικό περιορισμό των εργαζομένων στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Στο δραστικό περιορισμό του προσωπικού που εργάζεται το δημόσιο πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Ωστόσο, στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αποκλείονται οι απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η νέα κυβέρνηση έχει βασικό στόχο να μη γίνουν απολύσεις σε μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση δημοσίων φορέων, αλλά να υπάρξει ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων από το μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν με βάση τα στοιχεία ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου περίπου 100.000 άτομα μέσα από φυσικές αποχωρήσεις, την ώρα που ετησίως αποχωρούν περίπου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κι ενώ το 45% του προσωπικού που απασχολείται σήμερα είναι μεγάλης ηλικίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία:

1ο σενάριο: Αλλαγή στη σχέση προσλήψεων και συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να αποκλείεται αλλαγή στον κανόνα «ένα προς πέντε» σε αναλογία «ένα προς δέκα» ή ακόμη και «ένα προς 15». Επίσης, εξετάζεται το «πάγωμα» των προσλήψεων, με εξαίρεση τους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και τους ένστολους.

2ο σενάριο: Εφαρμογή νέου κύκλου εργασιακής εφεδρείας, με ένα νέο μοντέλο που θα μπορούσε να στηρίζει για περισσότερο από ένα χρόνο τον υπάλληλο που θα τεθεί εκτός υπηρεσίας, δίδοντάς του την δυνατότητα επανακατάρτισης, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την είσοδό του στην αγορά εργασίας.

3ο σενάριο: Συμφωνία μέσω επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με στόχο να προκύψουν νέα ισοδύναμα μέτρα, που θα αντισταθμίσουν το δημοσιονομικό όφελος της μείωσης του μισθολογικού κόστους.