ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί το ΥΠΕΞ απέσυρε διαγωνισμό για την Ομογένεια στην Αλβανία

Γιατί το ΥΠΕΞ απέσυρε διαγωνισμό για την Ομογένεια στην Αλβανία

Η αλβανική εφημερίδα “Gazeta Shqiptare” δημοσίευσε “αποκαλυπτικό» άρθρο, σύμφωνα με το οποίο το ΥΠΕΞ Ελλάδος, κήρυξε διαγωνισμό για την δημιουργία βάσης δεδομένων για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Το πρόγραμμα έχει κόστος 45.000 ευρώ και στοχεύει στην συγκέντρωση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών στοιχείων που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τα οποία στη συνέχεια θα δημοσιευτούν σε όλες τις εγκυκλοπαίδειες του διαδικτύου.

Σύμφωνα πάντα με το αλβανικό δημοσίευμα, το πρόγραμμα είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ και αφαιρέθηκε μετά από λίγες ώρες, ωστόσο η εφημερίδα πρόλαβε να το δει!!! Ο αρθογράφος Thimi Samarxhi, που ασχολείται συχνά με τα ελληνοαλβανικά και θέματα που αφορούν την ΕΕΜ, δεν παραλείπει να τονίσει το ενδιαφέρον της Ελλάδος - παρά την βαθιά οικονομική κρίση – και παρουσιάζει σε μετάφραση την αναφορά του Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για την Ελληνική Μειονότητα, την οποία αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:

Ελληνική Εθνική Μειονότητα Αλβανίας

Οπως διαβάζουμε στον "Βορειοηπειρώητη", η Ελληνική Εθνική Μειονότητα (EEM) είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και σημαντικότερη μειονότητα στην Αλβανία. Είναι μειονότητα γηγενής, αναγνωρισμένη από την Αλβανία ως εθνική μειονότητα. Η οργάνωση “ΟΜΟΝΟΙΑ” και το “Kόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” (ΚΕΑΔ) εκπροσωπούν, κατά κύριο λόγο, την EEM στην Αλβανία.

Πρωταρχικό μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε σχέση με την Αλβανία, είναι η παρακολούθηση της κατάσταση όλων των μελών της ελληνικής μειονότητας σε ολόκληρη την χώρα και όχι αποκλειστικώς και μόνον στις περιοχές που, αυθαιρέτως, αναγνωρίζονται από το αλβανικό κράτος ως «μειονοτικές». Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστά κριτήριο για τη συμμόρφωση της με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής της πορείας και βαρόμετρο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά εγείρει σταθερά τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε, του ΟΑΣΕ και του ΣτΕ τα θέματα της ΕΕΜ. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας περιλαμβάνεται, παγίως, στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Παράλληλα, το ελληνικό κράτος μεριμνά έμπρακτα για την ενίσχυση των ομογενών μας στην Αλβανία και συνδράμει για την επίλυση ζητημάτων προτεραιότητας που αφορούν στην εν γένει κατάστασή τους.

Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την ΕΕΜ άπτονται της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, της δυνατότητας χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, της απουσίας των μελών της Ομογένειας από τις δημόσιες υπηρεσίες, παρά τη συνεχή κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, αλλά και του σεβασμού των περιουσιακών δικαιωμάτων τους.

Ειδικώτερα για το δικαίωμα παροχής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης στα μέλη των μειονοτήτων στη μητρική γλώσσα τους, επισημαίνεται ότι αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε σύγχρονου κράτους. Δυστυχώς, η πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης να εφαρμόζει τα μειονοτικά δικαιώματα αποκλειστικώς και μόνο εντός των λεγομένων «μειονοτικών ζωνών» περιορίζει το εύρος προστασίας αυτών, με αποτέλεσμα πολλά μέλη της ΕΕΜ, που διαβιούν εκτός των ζωνών αυτών, να στερούνται του δικαιώματος σε δημόσια δωρεάν παιδεία στη μητρική γλώσσα τους.