ΕΛΛΑΔΑ

Απολύονται 500 υπάλληλοι του ΙΚΑ με δικαστικές αποφάσεις

Απολύονται 500 υπάλληλοι του ΙΚΑ με δικαστικές αποφάσεις

Την απόλυση 500 υπαλλήλων του ΙΚΑ, που προσλήφθηκαν το 2010 διέταξε με 8 αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Το δικαστήριο με τις αποφάσεις του, έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του Ν. 3899/2010 που επέβαλλε την πρόσληψή τους στο ΙΚΑ , παρά το γεγονός ότι είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να καλύψουν θέσεις εργασίας στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό συνέβη έπειτα από τη δρομολόγηση της αποκρατικοποίησης της ΑΤΕ που είχε ως αποτελέσμα τη ματαίωση της πρόσληψη των 500 επιτυχόντων οι οποίοι ωστόσο στη συνέχεια με "φωτογραφική" διάταξη προσλήφθηκαν στο ΙΚΑ που είχε άμεσες ανάγκες προσωπικού. Την ίδια περίοδο όμως ένας αντίστοιχος αριθμός επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ επρόκειτο να προσληφθεί μετά από διαγωνισμό για το ΙΚΑ, οι οποίοι μετά την ψήφιση του νόμου έμειναν εκτός του Οργανισμού.

Έτσι, οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΙΚΑ προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν αφού το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών ενώ παράλληλα έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για το διορισμό των 500 επιτυχόντων στο Ι.Κ.Α.

Οι 500 πάντως αναμένεται να προσφύγουν στο ΣτΕ , όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Φώτης Χατζηφώτης που χειρίστηκε την υπόθεση ως συνήγορος του Ι.Κ.Α.:«...οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους αμετάκλητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι το κατ' εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας νόμων..Λόγοι δημοσίου συμφέροντος, κυρίως σε ότι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών του Ι.Κ.Α., επιβάλλουν την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αντικαθίστανται, πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς υφίστανται αυτονόητα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π., για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη τους».