ΕΛΛΑΔΑ

Επτά Ελληνες με υποτροφία Γκαίτε στην Γερμανία

Επτά Ελληνες με υποτροφία Γκαίτε στην Γερμανία

Την ευκαιρία να βελτιώσουν τα γερμανικά τους και να διερευνήσουν τις εργασιακές συνθήκες στη Γερμανία δίνει σε 16 νέους από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, η υποτροφία του Ιδρύματος Μetzler και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Δεκαέξι νέοι, ηλικίας 26 μέχρι 31 χρόνων, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν την ευκαιρία για τέσσερεις μήνες να βελτιώσουν τα γερμανικά τους και να διερευνήσουν τις πιθανότητες να εργαστούν αργότερα στη Γερμανία. Πρόκειται για μια τετράμηνη υποτροφία που δίνεται από το ίδρυμα Metzler σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο 29χρονος πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Θεοδωρίδης. Είναι ένας από τους εφτά συνολικά Έλληνες που συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα.

«Ξεκίνησα τα γερμανικά μου τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη. Το Γκαίτε βγάζει συχνά ανακοινώσεις για διάφορα προγράμματα. Και ένα από τα προγράμματα ήταν αυτό που με πήραν αυτή τη στιγμή».

Ο Λεωνίδας Θεοδωρίδης μένει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, Έλληνες, Ισπανούς και Πορτογάλους σε μια πανσιόν σε ένα προάστιο της Φρανκφούρτης. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 5 Νοεμβρίου. Αν και πολύ μικρή μέχρι σήμερα η εμπειρία του από τη Γερμανία, ωστόσο δηλώνει πολύ ικανοποιημένος και μας περιγράφει μια τυπική ημέρα του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει: «Το επίσημο μάθημα είναι από τις 08:30 το πρωί έως στις 13:00. Έχουμε δυο δραστηριότητες από το Γκαίτε τα απογεύματα και μια συνάντηση εβδομαδιαίως με τον συνεργάτη μας από την τράπεζα».

Ο συνεργάτης από την τράπεζα, είναι ένας υπάλληλος της τράπεζας Metzler στην οποία ανήκει και το ίδρυμα. Τους ενημερώνει πάνω σε εργασιακά ζητήματα. Πληροφορίες πάνω στα επαγγέλματα και τις συνθήκες εργασίας. Οι Έλληνες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα είναι γιατροί, μηχανικοί και ειδικοί σε θέματα πληροφορικής.

Μετά τα τετράμηνα εντατικά μαθήματα γερμανικών θα υποστηριχθούν στην αναζήτηση εργασίας και θα αποφασίσουν εάν τελικά θέλουν να παραμείνουν στη χώρα ή όχι. Ο Λεωνίδας Θεοδωρίδης δηλώνει καταρχήν ενδιαφέρον μια και όπως λέει στον κλάδο του δεν γίνεται σχεδόν τίποτα και ακόμα και εάν περιστασιακά κάποιος έχει δουλειά οι πληρωμές αργούν πολύ.