ΕΛΛΑΔΑ

Φορολογικό: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Φορολογικό: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Αυξάνεται το αφορολόγητο - Επίδομα από το πρώτο παιδί -

Νέα σύσκεψη Στουρνάρα με τους κυβερνητικούς εταίρους για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός»

Μπορεί στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγο για αναπτυξιακή κατεύθυνση του νέου φορολογικού συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση, ωστόσο ακόμα και με τις νέες τροποποιήσεις αυτοί που φαίνεται ότι θα την πληρώσουν είναι οι χαμηλόμισθοι, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής και τη διατήρηση του επιδόματος πολυτέκνων, με το νέο σύστημα φαίνεται πως προκαλείται και πάλι επιβάρυνση για τρίτεκνους με εισόδημα από 23.000 ευρώ και άνω ή πολύτεκνους με 4 παιδιά και εισόδημα από 15.000 ευρώ και άνω.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων συνεχίζονται, με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ να θέτουν εκ νέου «κόκκινες γραμμές». Η επίτευξη συμφωνίας κρέμεται από μια κλωστή, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι επιφυλάσσονται να μελετήσουν επακριβώς τις επιπτώσεις των αλλαγών που επέρχονται με τις προτάσεις Στουρνάρα και θα έχουν το μεσημέρι στις 12.30 την καταληκτική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του.

Όποια όμως και αν είναι η απόφαση που θα πάρουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, τον τελευταίο λόγο θα έχει η τρόικα. Το νέο φορολογικό θα μπει στο μικροσκόπιο των δανειστών μέσα στο Σαββατοκύριακο και η τελική έγκριση θα δοθεί από αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, εκφράζονται αμφιβολίες για το αν η τρόικα θα εγκρίνει την διατήρηση του πολυτεκνικού επιδόματος.

Με τα νέα δεδομένα μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 πρόσθετο φόρο εισοδήματος 140 ευρώ έως 2230 ευρώ , ενώ για οικογένειες με παιδιά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3.470 ευρώ.

Ποιοι χάνουν από το νέο φορολογικό

Σε «τεχνάσματα» επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ένα από αυτά είναι η θέσπιση επιβαρυντικής κλίμακας για το ατομικό εισόδημα των περισσότερων φορολογούμενων και η παροχή του επιδόματος παιδιών όχι με βάση το ατομικό εισόδημα, αλλά με βάση το οικογενειακό. Αυτό συνεπάγεται πως εκατομμύρια οικογένειες που σήμερα έχουν όφελος από το αφορολόγητο όριο των παιδιών θα επιβαρυνθούν σημαντικά καθώς θα αυξηθεί ο φόρος κλίμακας από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Μάλιστα για όσες οικογένειες το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνά το κρίσιμο όριο εισοδήματος των 21.000 έως 25.000 ευρώ θα έχουν σημαντική επιβάρυνση παρά το γεγονός ότι θα λάβουν και το νέο επίδομα τέκνων.

Ειδικότερα, τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα φορολογούνται με 21%, από το πρώτο ευρώ, ενώ εισόδημα από 25.000 ευρώ έως τα 40.000 ευρώ θα φορολογείται με 36%. Όσοι έχουν εισόδημα από 40.000 και άνω θα φορολογούνται με 40%.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ισχύει έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ αλλά μόνο για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ. Μετά η έκπτωση αυτή θα μειώνεται και θα μηδενίζεται για όσους δηλώνουν από 43.000 ευρώ και πάνω.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά ο ανώτατος συντελεστής φόρου θα είναι 40% και θα «πιάνει» εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Με την επιστροφή φόρου έως 1950 ευρώ το χρόνο, μένουν πλήρως αφορολόγητοι όσοι άγαμοι χωρίς παιδιά έχουν εισόδημα έως 9.000 ευρώ το χρόνο (αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα).

Το ποσό της έκπτωσης φόρου όμως μειώνεται όσο αυξάνει το εισόδημα. Μισθωτοί χωρίς παιδιά με εισόδημα από 20.000 και πάνω, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο που ξεκινά από 140 ευρώ.

Ποιοι ευνοούνται από το νέο φορολογικό

Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων θα βγουν κερδισμένες από τις νέες ρυθμίσει του φορολογικού. Μπορεί να είναι ελάχιστες ωστόσο υπάρχουν

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

- οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά που το ετήσιο ατομικό εισόδημά τους είναι έως 25.000 ευρώ. Τα όφελος που έχουν από τη νέα φορολογική κλίμακα είναι έως και 400 ευρώ. Ωστόσο, το όφελος αυτό ψαλιδίζεται επειδή ο φορολογούμενος κάνει χρήση φοροαπαλλαγών, όπως για ενοίκιο κύριας κατοικίας, ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, οι οποίες καταργούνται.

- οι φορολογούμενοι με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

- με δυο παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 21.000 ευρώ.

- με τρία παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 23.000 ευρώ.

- οι φορολογούμενοι με τέσσερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

- οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ. Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι λίγοι επαγγελματίες που δηλώνουν πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα, όποιος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ θα έχει ελάφρυνση φόρου κοντά στα 10.000 ευρώ.

- οι φορολογούμενοι που εκτός από εισόδημα από μισθούς, συντάξεις ή ελευθέριο επάγγελμα έχουν και εισόδημα από ενοίκια. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι και αυτοί που δηλώνουν πολύ υψηλό εισόδημα από ενοίκια καθώς με την καθιέρωση ξεχωριστής κλίμακας για τη φορολόγησή τους ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης δεν ξεπερνά το 33%.

- οι μεγάλες επιχειρήσεις, εφόσον διανέμουν τα κέρδη τους στους μετόχους τους. Και αυτό διότι ο συνολικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών τους μειώνεται κατά περίπου επτά μονάδες από το 40% στο 32,8%.

Ποιοι θα λαμβάνουν τα επιδόματα τέκνων

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά συνοδεύεται με νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.