ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ η «μάχη» δημοσίου-συνδικάτων για τα εργασιακά

Στο ΣτΕ η «μάχη» δημοσίου-συνδικάτων για τα εργασιακά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας δόθηκε σήμερα η «μάχη» μεταξύ δημοσίου και συνδικάτων για τα εργασιακά και ειδικότερα για τις ρυθμίσεις του αποκαλούμενου Μνημονίου 2 και της υπ’ αριθ. 6/2012 πράξης του υπουργικού συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) με την οποία μειώθηκαν κατά 22% οι αποδοχές των εργαζομένων και κατά 32% των νέων κάτω των 25 ετών.

Παράλληλα, επήλθε λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και καταργήθηκε στην ουσία η διαιτησία. Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, οι νομικοί εκπρόσωποι των προσφευγόντων (ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ) υποστήριξαν ότι οι ρυθμίσεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων, σε Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η εφαρμογή αυτών των διατάξεων γυρίζει τη χώρα και το εργατικό δίκαιο 200 χρόνια πίσω, αφού «πλήττεται ο συνδικαλισμός και η απεργία στην καρδιά, ενώ η ελληνική κοινωνία έχει μπει σε σπιράλ θανάτου». Υπέρ της πλευράς του δημοσίου παρενέβη το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, το οποίο όπως υποστηρίζει αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του υποστήριξαν, ότι όταν ψηφίστηκε το 2ο Μνημόνιο η χώρα ήταν σε καθεστώς κατάρρευσης και υπήρχε ανάγκη να φρενάρουν τα πράγματα και να ληφθούν ορισμένα μέτρα. Διαφορετικά, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα χρεοκοπήσει η χώρα. Υποστήριξαν ακόμη ότι ο νομοθέτης μπορεί να παρεμβαίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος σε ανώμαλες δημοσιονομικές καταστάσεις, συνεπώς δικαιολογείται η παρέμβαση του κράτους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.