Απόφαση δικαστηρίου «ανοίγει» το δρόμο για τη μειώση των ενοικίων

Newsroom Newsroom

Απόφαση δικαστηρίου «ανοίγει» το δρόμο για τη μειώση των ενοικίων

Ως θετική εξέλιξη για την πορεία μείωσης των ενοικίων χαρακτηρίζεται πρόσφατη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής.


Για πρώτη φορά το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν επιτρέπεται έξωση για δυστροπία του μισθωτή (δηλαδή μη προσήκουσα καταβολή του μισθώματος) όταν έχει γίνει τακτική αγωγή για μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Η κρίση που πλήττει την αγορά εδώ και τρία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή και από τα δικαστήρια, τα οποία δείχνουν να αναγνωρίζουν πλέον τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει οι εμπορικές επιχειρήσεις και να βγάζουν αντίστοιχες αποφάσεις προς όφελός τους», σημειώνει σε επιστολή της προς τους εμπορικούς συλλόγους η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

«Το δικαστήριο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «λαμβάνει υπόψη του την έλλειψη υπαιτιότητας του μισθωτή και πραγματικά περιστατικά όπως η μείωση της εγχώριας τουριστικής κίνησης, η γενικότερη κάμψη που υφίσταται στην αγορά, η μείωση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων και η κάθετη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το σκεπτικό του δικαστηρίου πηγαίνει ακόμη πιο πέρα, δηλαδή να διατηρηθεί έστω και προσωρινά η σχέση της μίσθωσης, κρατώντας τη ζωντανή και αποτρέποντας την απονέκρωση της».

Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι υπάρχει μία εξέλιξη στη μάχη που δίνουν πολλοί έμποροι για μείωση των ενοικίων τους απέναντι σε «απρόθυμους» ιδιοκτήτες.

Εφόσον καταθέσουν αίτηση στο δικαστήριο για μείωση του μισθώματος λόγω της κρίσης, μπορούν να επικαλούνται την σχετική απόφαση, την οποία μπορούν να προμηθευτούν από τα γραφεία της ΕΣΕΕ ή από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και να ζητήσουν την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος των εκμισθωτών να τους εξώσουν, λόγω καθυστέρησης καταβολής του μισθώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved