ΕΛΛΑΔΑ

Θα ζούμε για να… πληρώνουμε την Εφορία

Θα ζούμε για να… πληρώνουμε την Εφορία

Οι αλλαγές που έρχονται και θα αυξήσουν τις υποχρεώσεις μας προς το Κράτος

Άγνοια για την παρούσα οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δείχνουν να έχουν στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς ετοιμάζουν νέα φοροκαταιγίδα εναντίον των φορολογούμενων.

Το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα, θεωρώντας μάλλον πως ασκεί φοροεισπρακτική πολιτική σε κάποια ευημερούσα χώρα του Βορρά και όχι στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, ετοιμάζει νέο πακέτο αλλαγών προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους εις βάρος των πολιτών. Στο σχέδιο νόμου λοιπόν, που κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπονται:

Τρεις φορολογικοί συντελεστές. 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000, 32% από 25.000 έως 42.000 ευρώ και 42% φορολογία για εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ

• Ο φόρος για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ φτάνει το 22%

• Αυξάνεται το ύψος της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους

• Αυξάνεται ο φόρος ενοικίων

• Υπουργική απόφαση θα καθορίζει εάν και εφ' όσον διατηρείται η έκπτωση του 1.5%

• Καταργείται η έκπτωση 1.5% που υπολογίζονταν στη διενέργεια της μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς.

• Πλέον περνά στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού το πως θα υπολογίζεται το συνολικό ετήσιο εισόδημα κάθε μισθωτού βάση του μηνιαίου μισθού του

• Έρχονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους

• Η ετήσια προκαταβολή φόρου θα αγγίζει πλέον το 55% του φόρου που προκύπτει για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυομένου φορολογικού έτους.

• Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου διαμορφώνονται πλέον στα εξής επίπεδα: 10% για μερίσματα, 20% για δικαιώματα και λοιπές πληρωμές, 20% για αμοιβές σε τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ, 3% επί της αξίας κάθε έργου για αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων ή λιμενικών προσόδων.

Φορολογία ναυτικών

Την ώρα που οι εφοπλιστές συνεχίζουν να κρύβουν εισοδήματα σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να φορολογήσει τους ναυτικούς και τα κατώτατα πληρώματα με 15% και 10% αντίστοιχα.

Φορολογούν την αποζημίωση απόλυσης

Με την ανεργία να καλπάζει και ολοένα και περισσότερους Έλληνες να μένουν καθημερινά στο δρόμο, το επιτελείου του Γιάννη Στουρνάρα προτείνει μέσω του νέου νομοσχεδίου τη φορολόγηση αυτοτελώς κάθε εφάπαξ αποζημίωσης που χορηγείται με αφορμή τη λήξη οποιασδήποτε σχέσης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, προωθείται μηδενική φορολογία για ποσά έως 60.000 ευρώ, 10% για ποσά από 60.0001 έως 100.000 ευρώ, 25% από 100.001 ευρώ έως 150.000 ευρώ και 30% για μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ ποσά.

Μειώνονται οι φόροι για ιατρικές δαπάνες και δωρεές

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθείται, μειώνονται σε 10% η φορολογία για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης εφ' όσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Το ποσό της μείωσης πάντως, δε μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ανεξαρτήτως του ύψους των εξόδων. Ίδια λογική επικρατεί και στις δωρεές, με το ποσό του φόρου να πέφτει στο 10% εφ' όσον οι δωρεές δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δε μπορεί να είναι μεγαλύτερο πάντως, από το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.