ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στα καταστήματα της ΔΕΗ από το αλαλούμ με το χαράτσι!

Πανικός στα καταστήματα της ΔΕΗ από το αλαλούμ με το χαράτσι!

Την ημέρα που εκπνέει η προθεσμία για πέντε συνολικά φόρους, το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το 2012 συνεχίζει να δημιουργεί πονοκέφαλο, λόγω του αλαλούμ ανάμεσα στη δημόσια επιχείρηση και το Υπουργείο Οικονομικών! Χιλιάδες πολιτών σχημάτισαν από το πρωί ουρές στα κεντρικά της ΔΕΗ προκειμένουν να ενημερωθούν για την εξόφληση του ειδικού φόρου.

Η εξήγηση στο τεράστιο μπέρδεμα έχει να κάνει με την ασυνεννοησία των δυο πλευρών. Στις 22 Ιουνίου του 2012 υπήρξαν ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήρωσαν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η οφειλή γι' αυτούς είχε «καθαρίσει», άσχετα με τον αν πλήρωσαν πχ με μια μέρα καθυστέρηση, την τελευταία για εκείνη τη χρονιά δόση του χαρατσιού.

Ωστόσο, ΔΕΗ και Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν την ίδια άποψη!
Η ΔΕΗ έκανε την εκκαθάριση των λογαριασμών του ΕΕΤΗΔΕ στις 22 Ιουνίου του 2012 και στη συνέχεια έστειλε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες από εκείνη την ημερομηνία και μετά, λάμβαναν ειδοποιητήρια για να πληρώσουν το ..ληξιπρόθεσμο χρέος που είχε να κάνει με τα χάρατσι, το οποίο όμως είχε πληρωθεί καθυστερημένα!

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως τα σημειώματα εστάλησαν «κατά κύριο λόγο» λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν έως τις 21 Ιουνίου του 2013 και περιείχαν την χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ.

Στον επόμενο λογαριασμό, μετά τις 21 Ιουνίου, «εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ, μια διακριτή γραμμή με τίτλο 'Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ' και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο», συμπληρώνει το ΥΠΟΙΚ, διευκρινίζοντας πως συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα διπλοπληρωμής.

Όσοι δεν πρόλαβαν την εκκαθάριση και πλήρωσαν έστω και στις 23 Ιουνίου του 2012, θεωρείται ότι άφησαν το χρέος τους να καταστεί ..ληξιπρόθεσμο! Εδώ έγινε και το μεγάλο μπέρδεμα, αφού καμία πλευρά δεν φρόντισε να διευκρινίσει τι θα γίνει στο εξής:
Η ΔΕΗ θεώρησε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων συμφωνούν (χωρίς να τους ειδοποιήσει) ότι δέχονται συμψηφισμό στους επόμενους λογαριασμούς, κάτι το οποίο αποτελεί πάγια τακτική.

Από την άλλη πλευρά όμως, το Υπουργείο Οικονομικών στέλνει σημειώματα για την καταβολή ληξιπρόθεσμης οφειλής! Από το Υπουργείο αντιλήφθηκαν με μια μικρή καθυστέρηση το όλο θέμα, χωρίς ωστόσο να δώσουν κάποια τελική λύση. Το αλαλούμ συνεχίζεται...