ΕΛΛΑΔΑ

Τα χαράτσια, η κοινωνία και οι εκλογές των δικηγόρων

Τα χαράτσια, η κοινωνία και οι εκλογές των δικηγόρων

Η απόφαση του Αρείου Πάγου καταλύτης και για τις εκλογές των δικηγόρων

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικό το ΕΕΤΗΔΕ καθώς και ο πονοκέφαλος που θα προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει και μια επιπλέον «παρενέργεια».

Στρέφει τα φώτα στους πρωταγωνιστές δικηγόρους των δικαστικών αγώνων κατά των μνημονιακών φόρων, οι οποίοι μάλιστα έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους με σκοπό να εκπροσωπηθούν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, έναν σύλλογο που έχει αναγνωρισμένο δικαίωμα να παρεμβαίνει και να προσβάλλει νόμους που θεωρεί αντισυνταγματικούς ενώπιον του ΣτΕ. Πάντως μέχρι τώρα αυτή η εξουσία δεν έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

areios pagos

Τόσο ο δικηγόρος που εκπροσώπησε το ΙΝΚΑ στην ιστορική αυτή απόφαση του Αρείου Πάγου, Γιάννης Μυταλούλης, όσο και ο Δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Σύλλογο Ελλήνων Φορολογουμένων στην δίκη για το ΕΕΤΗΔΕ και το Τέλος Επιτηδεύματος, Παναγιώτης Χασιώτης στο ΣτΕ, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν μαζί με άλλους νέους ηλικιακά δικηγόρους μια πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με τον όνομα «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» ενόψει των δικηγορικών εκλογών στα τέλη του μήνα.

Μάλιστα ο τελευταίος, Παναγιώτης Χασιώτης, κατεβαίνει παράλληλα και στις τοπικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Αυλώνας. Παρά το γεγονός ότι η φιλοκυβερνητική παράταξη του ΔΣΑ του κυρίου Αδαμόπουλου φαίνεται να προηγείται έναντι των λοιπών υποψήφιων προέδρων και κυρίως των κυρίων Αλεξανδρή και Παπαστεργίου, έντονη είναι η αίσθηση ότι το επόμενο διάστημα θα επέλθει κατακερματισμός στο σκηνικό του ΔΣΑ που θα επιτρέψει και σε ορισμένες ανεξάρτητες προσπάθειες όπως η «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» να εκφραστούν στον δικηγορικό συνδικαλισμό.

Είναι προφανής η τάση της κοινωνίας να εκφραστεί πολιτικά χωρίς «κομματική διαμεσολάβηση», μια τάση που αν επιβεβαιωθεί στον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών δεν αποκλείεται να μεταδοθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου το κομματικό χρίσμα αντιμετωπίζεται συχνά σαν βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το χαράτσι

Κατασχέσεις για όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι

Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων ενστόλων και δικαστών

Αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος για την ατμοσφαιρική ρύπανση