ΕΛΛΑΔΑ

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών

«Ο ελληνισμός της διασποράς και το Εικοσιένα: Η περίπτωση των Ελλήνων της Βενετίας», ήταν ο τίτλος της ομιλίας της ακαδημαϊκού Χρύσας Μαλτέζου, που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στην Ακαδημία Αθηνών, κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Συνεδρίας για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στο κλίμα που κυριαρχούσε την περίοδο της Επανάστασης στην ελληνική κοινότητα της Βενετίας, τα μέλη της οποίας διατηρούσαν τον δυναμισμό τους παρά τα χτυπήματα που είχαν δεχτεί (δήμευση των περιουσιών τους από τους Γάλλους, όντας υπήκοοι μιας φιλοτουρκικής ευρωπαϊκής δύναμης μετά την προσάρτηση της Βενετίας στην Αυστρία κ.ά.).

«Πολυάριθμες αρχειακές πηγές που αναφέρονται στο Εικοσιένα και απόκεινται σήμερα σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες και αρχεία, παραμένουν ακόμη ανέκδοτες και συνεπώς δυσπρόσιτες στην έρευνα. Πρωτεύουσα θέση στην ανέκδοτη ιστορική ύλη κατέχει το Αρχείο των Αγωνιστών, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος» αναφέρει.

Πρόκειται για ένα ογκώδες αρχείο, ταξινομημένο σε 230 θήκες, που περιέχει αιτήσεις τις οποίες υπέβαλαν προς την «επί των αγωνισαμένων και θυσιασάντων υπέρ Πατρίδος Επιτροπήν» οι Αγωνιστές του Εικοσιένα ώστε να ανταμειφθούν για τις υπηρεσίες τους κατά την Επανάσταση. Οι αιτήσεις αυτές συνοδεύονται από έγγραφα που πιστοποιούν τη δράση τους στον Αγώνα.

Τέλος, στη συνεδρίαση η Ακαδημία Αθηνών προκήρυξε το Αριστείο των Καλών Τεχνών, που θα απονεμηθεί σε Έλληνα μουσικό ερμηνευτή εγκατεστημένο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ο οποίος με το έργο του έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό κατά την τελευταία 4ετία στην πρόοδο της τέχνης εντός και εκτός Ελλάδας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιοτήτων ή προτάσεων τακτικών μελών από την τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών είναι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014. Το αριστείο θα απονεμηθεί κατά την πανηγυρική συνεδρία της 25ης Μαρτίου 2015.

Διαβάστε επίσης: Νέο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης