ΕΛΛΑΔΑ

Παιδικές χαρές: Αυτός είναι ο νόμος που δεν εφαρμόζει κανένας

Παιδικές χαρές: Αυτός είναι ο νόμος που δεν εφαρμόζει κανένας

Δείτε τις προϋποθέσεις των παιδότοπων όπως περιγράφονται σε υπ. απόφαση του 2009 – Σιγή ιχθύος για την αποκάλυψη του Newsbomb ότι δεν έχει γίνει τίποτα μετά το τραγικό δυστύχημα στο Λούνα Παρκ Ελληνικού.

Το Newsbomb σε συνέχεια της χθεσινής αποκάλυψης παρουσιάζει σήμερα την υπουργική απόφαση 28492/2009 την οποία είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν ρητά οι δήμοι όλης της χώρας για τις παιδικές χαρές και τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Χθες αποκαλύψαμε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) ότι δύο μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του 13χρονου αγοριού στο Λούνα Παρκ του Ελληνικού τα όργανα της ελληνικής πολιτείας δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι μέχρι η δικαιοσύνη να αποφασίσει να δικάσει το θέμα.

Αποκαλύψαμε επίσης ότι ούτε για τη συμμόρφωση των δήμων στις επιταγές του νόμου για την ασφάλεια των παιδικών χαρών έχει γίνει κάτι. Κοινώς οι ανευθυνο-υπεύθυνοι των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης σφυρίζουν αδιάφορα και πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών.

Παρά την αποκάλυψη κανένας κρατικός παράγοντας και κανένας Δικαστικός λειτουργός δεν συγκινήθηκε και προφανώς δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση μέχρι να γίνει το επόμενο τραγικό περιστατικό και τότε να μπορέσουν να εκφράσουν όλοι την θλίψη τους...

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

Ας δούμε λοιπόν τι λέει ο νόμος για τις παιδικές χαρές:

H υπουργική απόφαση υπ' αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ B' 931/18-5-2009) (δείτε την όλη εδώ: http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/931b_09.1242729837578.pdf) προβλέπει πώς πρέπει να είναι μια παιδική χαρά.

Η απόφαση είχε υποχρεωτική εφαρμογή για όλους τους δήμους μέχρι 31/12/2012 και όπως μπορείτε να δείτε είναι αμφίβολο αν έστω και ένας δήμος ακολουθεί τις προβλεπόμενες διατάξεις!

Πιο συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση:

Ορίζει όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, όπως να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμο-σφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά, να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.ο.κ.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ακόμα πώς πρέπει να είναι η περίφραξη, η είσοδος της παιδικής χαράς, οι οδοί στο εσωτερικό της, ο φωτισμός κ.ο.κ.

Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμάτων, σήμανση κ.α.

Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.

Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.

Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ιδίως:

α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς,

β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς,

γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς,

δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.

Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

Με την υπουργική απόφαση προβλέπεται να γίνεται τακτική συντήρηση της παιδικής χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποί-ος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.

Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της παιδικής χαράς, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησής της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς.
Δυστυχώς είναι ντροπή ότι εν έτη 2014 σε αυτή τη χώρα που θέλει να αυτοαποκαλείται ευρωπαική να συζητάμε τα αυτονόητα.

Το Newsbomb ανοίγει ξανά το φάκελο των παιδικών χαρών, των Λουνα Παρκ και των παιδότοπων και καλεί τους πολίτες να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες στην ακόλουθη φόρμα. ( ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ)

Διαβάστε επίσης:

Λούνα Παρκ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να «σκοτώνει» τα παιδιά της

«Ανύπαρκτοι» οι έλεγχοι σε παιδότοπους και λούνα παρκ

Όταν οι παιδικές χαρές σκορπούν... τρόμο!