ΕΛΛΑΔΑ

Ψαραετός εντοπίστηκε στον Έβρο πρώτη φορά εκτός μεταναστευτικής περιόδου

Ψαραετός εντοπίστηκε στον Έβρο πρώτη φορά εκτός μεταναστευτικής περιόδου

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το προσωπικό του φορέα διαχείρισης εθνικού πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου όταν εντόπισαν έναν ψαραετό.

Το συγκεκριμένο είδος πουλιού, συνήθως διέρχεται από την Ελλάδα κατά τις μεταναστευτικές περιόδους (Άνοιξη - Φθινόπωρο) ενώ την τελευταία φορά που φώλιασε στον Έβρο ήταν το 1966.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ορνιθολόγος του φορέα, Σύλβια Ζακκάκ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει πληθυσμός ψαραετών καθώς επιλέγουν να κάνουν τις φωλιές τους πολύ βορειότερα κυρίως στη Β. Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες.

«Στη γείτονα Βουλγαρία υπάρχει ένας πολύ μικρός πληθυσμός περίπου 2-3 ζευγαριών, αριθμός που παλαιότερα απαντιόταν και στη χώρα μας» εξηγεί.

Ως προς το πού επιλέγουν να φωλιάσουν τα συγκεκριμένα πουλιά, η Σύλβια Ζακκάκ διευκρινίζει ότι καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως ο ανταγωνισμός με άλλα είδη.

«Συνήθως τα πουλιά πάνε εκεί που έχουν τους πληθυσμούς τους. Το ότι κάποια ζευγάρια μπορεί να βρίσκονται εδώ είναι εντελώς τυχαίο, καθώς πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για ν’ αλλάξει η κατανομή ενός πληθυσμού», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Τα άτομα ψαραετών που διέρχονται από τη χώρα μας είναι ελάχιστα το χρόνο, αναφέρει η κ. Ζακκάκ, επικαλούμενη τα στοιχεία παρακολούθησης της μετανάστευσης των αρπακτικών που παρέχει η ορνιθολογική εταιρία, η οποία συστηματικά παρακολουθεί κάθε μεταναστευτική περίοδο (Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβρη) από τα Αντικύθηρα, καταμετρώντας τον αριθμό των αρπακτικών που διέρχονται πάνω από το νησί, το οποίο αποτελεί πολύ καλό πέρασμα συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό πουλιών.

Σημειώνει επίσης πως το παράδοξο της παρουσίας του ψαραετού στο δάσος Δαδιάς έγκειται στον εντοπισμό του εκτός μεταναστευτικής περιόδου.

«Το συνηθισμένο είναι να τον βλέπουμε τον Απρίλιο που απλά διέρχεται για να πάει βόρεια. Το να τον συναντάμε τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, σημαίνει ότι αυτό το πουλί δεν έχει σκοπό να πάει πιο βόρεια, ότι θα μείνει εδώ.

Τώρα για πιο λόγο συμβαίνει αυτό; Μπορεί να εξαντλήθηκε και απλά να στάθηκε και να έμεινε εδώ περιμένοντας να γυρίσει στην Αφρική τον Σεπτέμβριο χωρίς να φωλιάσει. Μπορεί για κάποιο λόγο ένα ζευγάρι να έμεινε και ν’ αποφάσισε να κάνει εδώ τη φωλιά του. Είναι ένα θέμα που χρήζει διερεύνησης», καταλήγει η ορνιθολόγος.

Σχετικές ειδήσεις