ΕΛΛΑΔΑ

Στο λιμάνι του Πειραιά θα «δέσει» το «Ελ.Βενιζέλος» με τους Σύρους πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Πειραιά θα «δέσει» το «Ελ.Βενιζέλος» με τους Σύρους πρόσφυγες

Λύθηκε το μυστήριο με τον τελικό προορισμό του πλοίου «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» που μεταφέρει Σύρους πρόσφυγες από την Κω - Αναμένεται να φτάσει νωρίς το πρωί της Πέμπτης 20 Αυγούστου στο λιμάνι του Πειραιά

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΑΞΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ – ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το λιμάνι του Πειραιά και όχι εκείνο της Θεσσαλονίκης θα είναι ο τελικός προορισμός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που το απόγευμα προσέγγισε το λιμάνι της Μυτιλήνης, παραλαμβάνοντας πρόσφυγες από τη Συρία.

Ένταση λίγο πριν τον απόπλου του πλοίου από την Μυτιλήνη

Στις 10 το βράδυ αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν τελικά 708 Σύροι, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 8.000:

Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων για να φύγουν και 1.250 που έφτασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Το πλοίο θα μεταφέρει αύριο στον Πειραιά με ώρα άφιξης τις 8:45 π.μ. περίπου 2.500 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Μέχρι στιγμής από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε εντολή στο πλοίο να αλλάξει προορισμό.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 7:50 το πρωί από το λιμάνι της Κω με 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ προσέγγισε κατά τον πλου του την Κάλυμνο και τη Λέρο, από όπου παρέλαβε και από εκεί πρόσφυγες.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πειραιά θα ακολουθήσει εκ νέου κάποιο νέο δρομολόγιο, ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.

Η απόφαση για την αλλαγή προορισμού πάρθηκε μετά την άτυπη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πριν αλλάξουν τα δεδομένα για το «Ελ. Βενιζέλος» είχε αποφασιστεί ότι οι περίπου 2.00 μετανάστες – επιβάτες του πλοίου θα μεταφέρονταν από το λιμάνι με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης στο σταθμό «Μακεδονία».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αφίχθησαν δύο πλοία τα οποία μετέφεραν περίπου 2.000 μετανάστες από τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, την Κω, τη Ρόδο και Χίο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΤΕΛ Χρήστος Λιούπας, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν σταδιακά τους πρόσφυγες στον υπεραστικό σταθμό απ' όπου, στη συνέχεια, θα αναχωρούν, με έκτακτα δρομολόγια, για την Ειδομένη. «Ανά τέταρτο θα αναχωρούν, από τον υπεραστικό σταθμό, λεωφορεία για την Ειδομένη προκειμένου οι πρόσφυγες, πληρώνοντας το εισιτήριο των 10 ευρώ, να συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα» ανέφερε ο κ. Λιούπας.

Ο κ. Λιούπας σε μια προσπάθειά του να περιγράψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με την αύξηση των προσφύγων, σημείωσε ότι καθημερινά πλέον υπάρχουν περίπου 15 έκτακτα δρομολόγια για την Ειδομένη που ξεκινούν από τις 6.30 το πρωί και είναι όλα υπερπλήρη.

Σχετικές ειδήσεις