ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Της «γης οι κολασμένοι» βουλιάζουνε στην Ειδομένη... (pics)

Προσφυγικό: Της «γης οι κολασμένοι» βουλιάζουνε στην Ειδομένη... (pics)

Ελλάδα 2016. Μήνας Μάρτιος. Ειδομένη. Τόσο μα τόσο... συνταιριάζει ο πόνος της προσφυγιάς μιας αλλοτινής Ελλάδας με αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν να μείνουν καθαροί μέσα στις λάσπες, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν βγάλει τα «κομπιουτεράκια τους» και κάνουν πράξεις για το πόσους από δαύτους χωρά το «τσουβάλι» που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση…

ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ - ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΙΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Καζαντζάκης «Αναφορά στον Γκρέκο»

«Δύσκολο, δύσκολο πολύ η ψυχή να ξεκολλήσει από την πατρίδα βουνά, θάλασσες, αγαπημένοι άνθρωποι, φτωχό αγαπημένο σπιτάκι, ένα χταπόδι είναι η ψυχή και όλα τούτα οι πλόκαμοί της».

eidomeni15

Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος «Αστροφεγγιά»

«Η πρώτη μας νύχτα εδώ, συλλογίστηκε και δεν ένιωσε καμιά συγκίνηση. Μήτε λύπη μήτε χαρά. Όλα της τα αισθήματα είχαν εξαντληθεί. Η ψυχή της άδειαζε όπως αδειάζει ένα σακούλι γεμάτο ζάχαρη. Τίποτα δεν της έμεινε. Η αγωνία, η λύπη, ο φόβος είχανε ξοδευτεί εκεί πριν έρθουνε. Τώρα πια δεν την έμελε για τίποτα. Θα ζούσανε βασανισμένα, ίσως φτωχικά. Μα τι σημαίνει το πώς θα ζούσανε!»

eidomeni11

«Ποιο τόπο τους μολογάς; Ο τόπος τους είναι στάχτη και κούρβουλο. Το Αιγαίο κοκκίνησε. Τα ψάρια του δεν προφταίνουν να τρώνε ανθρώπους!» Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος.

eidomeni3 copy

Μ.Αξιώτης «Εικοστός Αιώνας»

«Άκουγες και φωνάζανε: “Έχασα την Ευρύκλεια!” κι άλλος εδιηγιόντανε πως επήρε το ρούχο κι άφησε το παιδί. Κι όλοι εβαστούσανε παιδιά κι ένα μπόγο κουρέλια».

eidomeni4

Τ. Έλιοτ

«Αυτός είναι ο τρόπος που ο κόσμος τελειώνει. Όχι μ’ έναν πάταγο αλλά με έναν λυγμό».

Δείτε φωτογραφίες από την Ειδομένη στην παραπάνω Gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις