ΕΛΛΑΔΑ

Το «σακίδιο της ελπίδας» χαρίζει μια ομάδα στα προσφυγόπουλα

Το «σακίδιο της ελπίδας» χαρίζει μια ομάδα στα προσφυγόπουλα

Ένα παιχνίδι, έναν σκούφο, ένα μπλοκ ζωγραφικής, μερικά μπαλόνια και μπισκότα, είναι μερικά από τα δώρα που κρύβει ένα σακίδιο για τα προσφυγόπουλα που μένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Μαζί με όλα αυτά, μία κάρτα με ευχές γραμμένες στα αραβικά, περσικά κι αγγλικά συνοδεύει το κάθε σακίδιο: «Να έχεις ένα ασφαλές ταξίδι», «να έχεις αγάπη και ειρήνη όπου κι αν πας».

Η «Παρέα», όπως λέγεται η ομάδα εθελοντών, έχει συγκεντρώσει, ήδη, πάνω από 200 σακίδια, τα οποία θα παραδώσει στα «παιδιά του Πειραιά» το Σάββατο 12 Μαρτίου. Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ιδρυτής της ομάδας, Πλούτωνας Κλινάκης, «θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτά τα παιδιά. Γι' αυτό και αποφασίσαμε, για τρίτη φορά, να προσφέρουμε κάτι που θα μπορεί να τα κάνει λίγο να χαμογελάσουν, αλλά και να τους χαρίσουμε μερικά χρήσιμα αντικείμενα για το μακρύ ταξίδι τους».

Τα πρώτα σακίδια δόθηκαν σε αγοράκια και κοριτσάκια τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις έφτασαν τα πλοία από τη Μυτιλήνη. «Τότε δώσαμε 371 σακίδια σε παιδιά από έξι καράβια που έφταναν, ενώ τη δεύτερη φορά, πριν από 15 ημέρες, ξαναδώσαμε άλλα 110 σακίδια σε παιδιά που ζούνε στην Πύλη Ε3», σημειώνει ο κ. Κλινάκης.

Κάθε μέρα και προστίθεται και ένα σχολείο που έρχεται σε επαφή με τους υπεύθυνους της «Παρέας» και τους ζητά να παραλάβουν τα παιδικά σακίδια που ετοιμάζουν οι ίδιοι οι μαθητές. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι απερίγραπτη. Δεν είναι μόνο οικογένειες ή ενήλικες που θέλουν να δώσουν, αλλά κυρίως, είναι παιδιά από διάφορα σχολεία. Μας τηλεφωνούν από το κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι, τη Μεταμόρφωση, τη Γλυφάδα, τον Χολαργό, το Χαλάνδρι, το Μουσικό Σχολείο στο Ίλιον και πολλές άλλες περιοχές. Οι εθελοντές της ομάδας μας δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν παιδικά σακίδια», συμπληρώνει.

Τα σακίδια προορίζονται για παιδιά από δύο έως δεκατριών ετών, «αλλά, βέβαια, αν μας ζητήσει κι ένα μεγαλύτερο ένα μπλοκ για να ζωγραφίσει δεν πρόκειται να του αρνηθούμε», υπογραμμίζει ο ιδρυτής της «Παρέας». Στο καθένα από αυτά αναγράφεται αν είναι για αγόρι ή κορίτσι και συνήθως περιλαμβάνει έναν σκούφο ή και γάντια, ένα μικρό παιχνιδάκι, έναν φακό, μία σφυρίχτρα, ένα αδιάβροχο τύπου πόντσο, ένα σετ με χρώματα ζωγραφικής, ένα μπλοκ ζωγραφικής (ή μερικές σελίδες Α4 ), μωρομάντηλα, έναν χυμό, μία οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα, μπισκότα και μερικά μπαλόνια. «Προαιρετικά, ο κόσμος μπορεί να προσθέτει και ένα κουτάκι πρώτων βοηθειών, κάλτσες, βούρτσες ή χτένες, λαστιχάκια για τα μαλλιά» προσθέτει ο κ. Κλινάκης.

Όλα τα σακίδια συγκεντρώνονται σε αποθηκευτικό χώρο της «Παρέας» στη Μεταμόρφωση, ενώ πολλοί είναι οι εθελοντές, όπως εξηγεί ο ιδρυτής της, που δέχονται τα δώρα για τα προσφυγόπουλα ακόμη και στα σπίτια τους κι έπειτα τα μεταφέρουν στην αποθήκη. Η ομάδα, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει, για όσο θα μένουν προσφυγόπουλα στο λιμάνι, να συγκεντρώνει σακίδια. Μόλις ξεπερνούν έναν μεγάλο αριθμό, οι εθελοντές θα πηγαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά για να τα χαρίζουν και να μοιράζουν χαμόγελα.

Σχετικές ειδήσεις