ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ημερίδα για το προσφυγικό οργάνωσε ο δικηγορικός σύλλογος Πατρών

Πάτρα: Ημερίδα για το προσφυγικό οργάνωσε ο δικηγορικός σύλλογος Πατρών

Ημερίδα για το προσφυγικό οργάνωσε σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης, όπου μίλησαν, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης.

Όπως ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ «πρέπει να υπάρξει μια συνεκτική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία να αποκλίνουν από λάθη και ενέργειες που έχει κάνει και η δική μας χώρα», προσθέτοντας επίσης, ότι «έχουν μεγάλες ευθύνες, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και ο στρατηγικός εταίρος, που λέγεται Τουρκία.»
Σχετικά με το θέμα του ασύλου, η Ελίζα Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι «χρειάζεται αναθεώρηση, όπως και ενιαία ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική», διαφορετικά όπως είπε, «η διαχείριση του προβλήματος παρουσιάζεται ως εξαιρετικά δύσκολη».

Όσον αφορά στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι «ευχόμαστε όχι μόνο να ξεκινήσει η συμφωνία με την Τουρκία, αλλά να έχει συνέχεια», τονίζοντας ότι «οι δυσκολίες είναι σημαντικές.» «Μακάρι», συνέχισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, «το ξεκίνημα να είναι αποτελεσματικό και θετικό, ώστε να υπάρξει συνέχεια, διαφορετικά η διαχείριση του προβλήματος θα είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Σχετικά με τις ενέργειες της ΝΔ, η Ελίζα Βόζεμπεργκ είπε ότι η ΝΔ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο. Όπως πρόσθεσε, «η πρωτοβουλία που έπρεπε να είχε πάρει και την έχει πάρει , ήταν όπως έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φορέσει την εθνική φανέλα και να συνομιλήσει στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν για τον τόπο μας». Αναφερόμενη στο ρόλο των ευρωβουλευτών υπογράμμισε ότι «οι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων έξω μιλάμε εθνικά, αφού οι κομματικές αντιπαραθέσεις μπορούν να περιορίζονται στο εσωτερικό, διότι το προσφυγικό είναι ένα μείζον εθνικό ζήτημα».

Όσον αφορά στο κατά πόσον η αντιμετώπιση του προσφυγικού επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, η ευρωβουλευτής είπε «ότι η κεντρική τράπεζα έχει αναγάγει το κόστος σε 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αλλά δεν έχουν συνυπολογιστεί τα έξοδα σίτισης και περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών».
Μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι «τελικά το κόστος θα υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο», ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουμε υποβάλλει πάρα πολλά αιτήματα, για αύξηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς αυτά που έχουν προϋπολογιστεί, δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, λόγω έλλειψης υποδομών».

Ακόμη η Ελίζα Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας πως «δεν συνδυάζουμε το προσφυγικό - μεταναστευτικό με την τρομοκρατία», προσθέτοντας ότι «απαιτείται μια ενιαία αντιτρομοκρατική ευρωπαϊκή πολιτική». Επίσης, όπως τόνισε, «χρειάζονται αποφάσεις και μέτρα, καθώς η διαχείριση σημαίνει απάντηση στον τρόμο με περισσότερη δημοκρατία, διότι διαφορετικά θα υπηρετήσουμε τους στόχους που επιδιώκουν οι δράστες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης είπε ότι «το προσφυγικό ήλθε για να μείνει και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, διότι είναι μία κρίση και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».
Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σε Χίο και Πειραιά, είπε πως «όταν απελπισμένοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς θα συμβεί, τότε λειτουργούν κάποια στιγμή σαν όχλος και καταστρέφουν ότι βρουν μπροστά τους».
Σε σχέση με την Χίο ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι αν η Αστυνομία μπορούσε και μπορεί να προστατεύσει τον χώρο και επομένως και τους ανθρώπους που λειτουργούν εθελοντικά».

Ακόμη, ο Νικήτας Κανάκης σημείωσε ότι «το ερώτημα μας είναι τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση με τις εθελοντικές οργανώσεις και ποιος είναι ο ρόλος που έχουν».
Στην συνέχεια διατύπωσε την εκτίμηση ότι «τα πράγματα δυσκολεύουν, οι συνθήκες δεν είναι καλές, αλλά πέρα από αυτό, το χειρότερο είναι πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ εγκλωβισμένοι, δεν ξέρουν τι ακριβώς θα συμβεί». Όπως πρόσθεσε, «το να μένουν δεξιά και αριστερά και να μετακινούνται κάτω από δύσκολες συνθήκες, αυτό επιδεινώνει τα πράγματα».
Στην συνέχεια σημείωσε ότι «χρειάζεται ένα σχέδιο, όπου ο καθένας από εμάς θα λειτουργεί συμπληρωματικά, αλλά θα πρέπει να μας πει η πολιτεία τι θέλει».

Όσον αφορά στους «Γιατρούς του Κόσμου», ο Νικήτας Κανάκης είπε ότι « είμαστε κουρασμένοι, είμαστε μέσα στο δρόμο σε 14 διαφορετικά σημεία και την ίδια στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την κρίση στο ελληνικό πληθυσμό, αφού υπάρχουν ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε».
Ακόμη εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, διότι όπως είπε, «οι απελπισμένοι άνθρωποι δεν σκέπτονται ψύχραιμα και αυτό το βλέπουμε στην Ειδομένη και στον Πειραιά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες λειτουργούν περισσότερο με βάση το θυμικό και αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα».
Επίσης τόνισε ότι «μένει να δούμε αν οι ροές προσφύγων και μεταναστών συνεχισθούν, διότι αν τελικά συνεχισθούν, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις, που δεν θα μπορούμε να τις φανταστούμε».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών Τάκης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην επιτροπή που δημιούργησε ο σύλλογος με την εθελοντική συμμετοχή δεκάδων δικηγόρων, όπου έχει ως βασικό σκοπό, την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Σχετικές ειδήσεις