ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2016-Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ: Δίπλα στον πολίτη παρά τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε

ΔΕΘ 2016-Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ: Δίπλα στον πολίτη παρά τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας πραγματοποίησαν σήμερα, τα εγκαίνια των Πληροφοριακών Κέντρων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην 81η ΔΕΘ.

Κατά την ομιλία του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τόνισε:

«Η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δ.Ε.Θ., με τη σύσταση του Πληροφοριακού της Κέντρου, επιτρέψτε μου να επισημάνω, δεν πραγματοποιείται με σκοπό απλώς την παρουσίαση του έργου και των δράσεων που εκδηλώνουν οι αστυνομικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο εκπλήρωσης της κοινωνικής τους αποστολής.

Για να ανταποκριθεί, η Ελληνική Αστυνομία σε αυτήν την καθοριστικής σημασίας αποστολή αξιοποιεί όχι μόνο τη διάθεση, το ζήλο και την αυτοθυσία του προσωπικού της αλλά και τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, στην υλοποίηση μιας πολιτικής κατεύθυνσης και ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Στην εφαρμογή ενός προγράμματος που επιχειρεί να εναρμονίσει, κατά τρόπο ισόρροπο και ουσιαστικό, την αποτελεσματικότητα στη δράση με το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.

Με τη λειτουργία του Πληροφοριακού Κέντρου, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες της Έκθεσης να πληροφορηθούν, γενικά, για το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, να ενημερωθούν για τις βασικές προτεραιότητες και ειδικότερες δράσεις της, να έρθουν πιο κοντά και να συζητήσουν με το προσωπικό της.

Όπως θα διαπιστώσετε, όλοι όσοι θελήσετε να περιηγηθείτε στο Περίπτερό μας, οποιαδήποτε δράση και πρωτοβουλία εκδηλώνεται, διέπεται από την κυρίαρχη αντίληψη που επιβάλλει μια Αστυνομία φιλική, αποτελεσματική, ανθρώπινη.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι δράσεις που εκδηλώθηκαν από τις Υπηρεσίες του Σώματος κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε όσο και εκείνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να εκδηλωθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, συνδυάζουν την προσπάθεια αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις αστυνομικές ανάγκες και απαιτήσεις, σε κάθε περιοχή της Επικράτειας, με την εγκαθίδρυση μιας νέας σταθερής και ειλικρινούς αμφίδρομης σχέσης μεταξύ Αστυνομίας και πολίτη.

Στο χώρο του Πληροφοριακού μας Κέντρου οι επισκέπτες μπορούν:

• να ενημερωθούν, μέσω οπτικοακουστικών μέσων και έντυπου υλικού για δράσεις που αναπτύσσει η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο καταπολέμησης του εγκλήματος,

• να γνωρίσουν την Κινητή Αστυνομική Μονάδα, το μικρό ευέλικτο «Κινητό Αστυνομικό Τμήμα» θα έλεγα που έχει τύχει της καθολικής αποδοχής των κατοίκων της Ελληνικής Περιφέρειας, έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδησή τους και αναβαθμίζει το επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησής τους,

• να έρθουν κοντά σε δικυκλιστές των Υπηρεσιών Τροχαίας, οι οποίοι ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες βρίσκονται σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον έλεγχο για τη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων,

• να πληροφορηθούν για τη δράση «εμφανής αστυνόμευση με τη χρήση ποδηλάτων», η οποία εφαρμόστηκε επιτυχώς σε αστικές περιοχές και σε χώρους με ιδιαιτέρως αυξημένη τουριστική κίνηση και προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές,

• να ενημερωθούν από προσωπικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, να επισκεφθούν τον ιστότοπο “ cyberkid ” και να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες αναφορικά με το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη η οικογένεια τα θετικά στοιχεία των σύγχρονων τεχνολογιών.

• Ειδικά οι μικροί μας φίλοι μπορούν να επισκεφτούν τον τάπητα κυκλοφοριακής αγωγής και να μάθουν πώς να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο, να παίξουν με ασφάλεια στη «Ψηφιακή Αλάνα», να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα ήταν βεβαίως παράλειψη, να μην αναφερθώ και να μην επισημάνω, έστω και αν είναι αυτονόητο, το γεγονός ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της δεν εξαντλούνται σε εκείνες που ενδεικτικά παρουσιάζονται στο Πληροφορικό Κέντρο.

- Κάθε στιγμή, αδιαλείπτως, σε κάθε γωνιά της Χώρας, η Ελληνική Αστυνομία δίνει και θα εξακολουθήσει να δίνει τον αδιάκοπο σκληρό αγώνα της:

• καταπολεμώντας το έγκλημα, προστατεύοντας τον πολίτη, διώκοντας τα ναρκωτικά, αντιμετωπίζοντας το οργανωμένο, το οικονομικό και το ηλεκτρονικό έγκλημα, συμμετέχοντας στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος,

- Διαρκώς, χωρίς να επαναπαύεται, χωρίς να ολιγωρεί, με σταθερή βούληση και κατεύθυνση η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να προσαρμόζει, να επικαιροποιεί και να εκσυγχρονίζει τη δομή, τη λειτουργία και τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό:

• αναπτύσσοντας καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες,

• ερμηνεύοντας τις απαιτήσεις των πολιτών και συνεκτιμώντας τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες,

• ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τη συνεχή δραστηριοποίηση ιδίως των περιπολικών οχημάτων, των

Ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης, ΔΙ.ΑΣ. όπως λέγεται και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας,

• αναδιατάσσοντας τις Υπηρεσίες της, βάσει των πραγματικών αστυνομικών αναγκών,

• εντάσσοντας τις νέες τεχνολογίες στα λειτουργικά και επιχειρησιακά της εφόδια,

• ενισχύοντας στο μέτρο του δυνατού και παρά τη δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία τον υλικοτεχνικό της εξοπλισμό,

• με σταθερό ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό στην αντίληψη και στην πράξη προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη

• εντάσσοντας στο βασικό επιχειρησιακό σχεδιασμό του Σώματος και σε σταθερή βάση τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, τον τοπικό Αστυνόμο, την ήπιας μορφής αστυνόμευση με τη χρήση ποδηλάτων, τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών,

• επιχειρώντας διαρκώς να διαμορφώσουμε και να παγιώσουμε μια νέα κυρίαρχη αντίληψη στο προσωπικό μας, ενισχύοντας την ευαισθησία του σε θέματα σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών,

• μεριμνώντας για το προσωπικό του Σώματος, προωθώντας θεσμικές πρωτοβουλίες, διορθώνοντας στρεβλώσεις που επηρεάζουν την προσωπική, οικογενειακή και υπηρεσιακή του κατάσταση, ενισχύοντας θεσμικά και πρακτικά τους κανόνες αξιοκρατίας και δικαιοσύνης, στηρίζοντας ψυχολογικά και ηθικά την καθημερινή του προσπάθεια.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι πάντα δίπλα σας, πάντα κοντά σας, έτοιμη να υπερασπιστεί το δικαίωμά σας στην ασφάλεια, στην προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων σας, την ελεύθερη ανάπτυξη των δημιουργικών σας δυνατοτήτων.

Έτοιμη να συνδράμει στην αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλουν στην προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας του Περιπτέρου μας και στην ανάδειξη του έργου του Σώματος»

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στην ομιλία του ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε έναν χώρο, όπου η παρουσία της Αστυνομίας και το περίπτερό της συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια που επιχειρεί η Έκθεση να δώσει στην οικονομία της χώρας. Θα έλεγε κανείς: πώς δένει αυτό το πράγμα; Δένει γιατί στην εποχή μας πλέον καταδεικνύεται και αποδεικνύεται, αλλά είναι και παγκοίνως αποδεκτό ότι σε μια χώρα όπου υπάρχει και εμπεδώνεται η ασφάλεια, η έννοια αυτή, η υπόθεση αυτή είναι μια ισχυρή παράμετρος που δημιουργεί ελκτικότητα και στους τουρίστες και στους επενδυτές και βεβαίως αφορά και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι νιώθουν ότι είναι σε μια χώρα δημοκρατική, όπου λειτουργούν οι θεσμοί και η Αστυνομία.

Είναι ένας κρίσιμος και ουσιαστικός θεσμός που συνδέεται ποιοτικά με τα στοιχεία της δημοκρατίας και το αίσθημα του πολίτη, ότι δεν υπάρχει μια Αστυνομία της καταστολής αλλά μια Αστυνομία της πρόληψης που συνεργάζεται με τον πολίτη και δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον.

Για μια Ευρώπη ενιαίων θεσμών και στο τραπεζικό σύστημα και στο φορολογικό σύστημα και στο τραπεζικό σύστημα και στα συστήματα υγείας, για μια Ευρώπη που θα εξασφαλίζει και θα εμπεδώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς.

Η Έκθεση, λοιπόν, σήμερα αποδεικνύει με την μεγάλη συμμετοχή που πλέον έχει καταγραφεί, ότι αρχίζει σιγά - σιγά σε αυτό τον τόπο με την επιμονή και την υπομονή, με την προσπάθεια όλων μα όλων των Ελλήνων να δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από αυτό το μελαγχολικό τοπίο που την περιβάλλει και απονευρώνει τις δημιουργικές της δυνάμεις»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην ομιλία του επεσήμανε :

«Η σύγχρονη εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η εικόνα που μου περιέγραφαν πριν, κάποιοι αστυνομικοί των κινητών αστυνομικών μονάδων σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Φλώρινας, όπου έψαχναν τον κυρ’ Νίκο, τον ηλικιωμένο αυτόν άνθρωπο και δεν τον έβρισκαν και αυτός αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον τους, έτρεχε μετά να τους βρει, να τους φιλοξενήσει και να τους φωνάξει σπίτι του.

Είναι η εικόνα του “ cyberkid ” που βλέπετε εδώ μπροστά σας, δηλαδή του ενδιαφέροντος για τα παιδιά και για την κοινωνία. Και είναι φυσικά και εικόνα της αντιμετώπισης του κοινού εγκλήματος, θα έλεγα της πολύ επιτυχούς αντιμετώπισης του κοινού εγκλήματος, αν λάβετε υπόψη σας, τις τελευταίες πολύ μεγάλες επιτυχίες που είχε η Ελληνική Αστυνομία με τεράστια κυκλώματα ναρκωτικών, απάτης και άλλα συναφή.

Σε αυτή την κατεύθυνση της λειτουργίας μιας σύγχρονης Αστυνομίας, μιας Αστυνομίας οργανωμένης, σωστά σχεδιασμένης, πειθαρχημένης η οποία με σωστές δομές, η οποία δε θα αναλώνεται στο να φυλάσσει πρόσωπα που δεν χρειάζονται να φυλάγονται -γιατί έτσι καθιερώθηκε να γίνεται πριν από δεν ξέρω πόσα χρόνια- αλλά θα αναλώνεται στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Και κύρια, του πιο αδύναμου πολίτη, αυτού ο οποίος κυκλοφορεί στο πεζοδρόμιο και που έχει την απόλυτη ανάγκη της Αστυνομίας, γιατί δεν έχει ποιος άλλος να τον προστατέψει.

Αυτή είναι η Αστυνομία των επόμενων χρόνων και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Νομίζω τα πρώτα βήματα έχουν ήδη αναγνωριστεί και έχουν γίνει αντιληπτά, παρά τις δυσχέρειες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε πολύ δύσκολους καιρούς.»

Κατά την έναρξη των εγκαινίων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, σημείωσε:

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τέτοια εποχή στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας ανοίγει τις πύλες της η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός που εδώ και πολλές δεκαετίες προβάλλει τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας, ανοίγοντας δρόμους για τη διαβαλκανική και ευρωπαϊκή συνεργασία.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συμμετέχει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβάλλει την επιχειρησιακή και κοινωνική του δράση, ενδυναμώνοντας σε όλους τους φορείς το αίσθημα ασφάλειας, στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη οποιασδήποτε παραγωγικής δραστηριότητας.

Κάθε χρόνο το πυροσβεστικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με πολύ δύσκολες συνθήκες στα πεδία των δασικών πυρκαγιών. Φέτος προσπαθήσαμε - και εκτιμώ ότι μέχρι στιγμής επιτύχαμε - να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κατάσβεση όσων πυρκαγιών κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, περιορίζοντας την έκταση των καταστροφών, αποτρέποντας περαιτέρω ζημιές με παράλληλη προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, εκτελούν τα καθήκοντα τους με επαγγελματισμό, προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση και φέρουν σε πέρας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το δυσχερέστατο έργο τους, εκθέτοντας, συχνά, σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Επιτρέψτε μου να τους συγχαρώ για το έργο τους στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ενεπλάκησαν κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Σχετικές ειδήσεις