ΕΛΛΑΔΑ

Νέα εμπόδια για το Ελληνικό: Συμβιβαστική λύση από το ΚΑΣ με «αγκάθια» για τον επενδυτή

Νέα εμπόδια για το Ελληνικό: Συμβιβαστική λύση από το ΚΑΣ με «αγκάθια» για τον επενδυτή

Προβληματισμός από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου - Κήρυξαν αρχαιολογική την περιοχή που σύμφωνα με το σχέδιο θα γινόταν ανέγερση Mall και πολυτελών κατοικιών - Ποιες ήταν οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν τα μέλη του ΚΑΣ στην μαραθώνια συνεδρίαση για το Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αφορά στην κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων και ελήφθη με πλειοψηφία 15-1.

Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων, ενώ η δεύτερη προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.

Η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Υπενθυμίζεται πως η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Πηγές αναφέρουν ότι η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη - η οποία είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις βάζοντας «φωτιά» στην τεράστια επένδυση, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης.

Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ξεκαθαρίζει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Από την πλευρά του επενδυτή επισημαίνεται πως το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των στρεμμάτων, αλλά η τοποθεσία η οποία θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Τη χαρακτηρίζουν μάλιστα περιοχή - «φιλέτο» στην οποία το σχέδιο προβλέπει την ανέγερση ενός Mall καθώς και πολυτελών κατοικιών.

Σε κίνδυνο η επένδυση εκατομμυρίων

Μπορεί η κυβέρνηση να διατυμπανίζει ότι η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά, πλην όμως οι εκκρεμότητες παραμένουν και καθυστερούν σοβαρά ένα τεράστιο έργο για την Αθήνα και τη χώρα.

Η προσπάθεια ανακήρυξης εγκαταλελειμμένων κτιρίων ως «Νεότερα Μνημεία», η... ανακάλυψη "δασικών εκτάσεων", η προσπάθεια οριοθέτησης ολόκληρου του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου, είναι... προφάσεις εν αμαρτίαις, που βάζουν «φρένο» στην επένδυση.

Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να διασφαλίσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα μια επένδυση εκατομμυρίων που θα έφερνε θέσεις εργασίας και θα άλλαζε ριζικά πρόσωπο στο παραλιακό μέτωπο.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, το πιθανότερο είναι να χαθεί άλλη μια χρονιά για το οικονομικό κλείσιμο του έργου. Έτσι, θα μεταβληθεί ξανά το χρονοδιάγραμμα, αφού δεν θα καταστεί δυνατό να αρχίσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα στις αρχές του 2018, ενώ οι καθυστερήσεις θα στερήσουν από τα φετινά έσοδα των αποκρατικοποιήσεων το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπονται με βάση τη συμφωνία του 2014 να καταβάλει ο επενδυτής ως προκαταβολή στο Δημόσιο από το συνολικό τίμημα των 915 εκατ. ευρώ.

Είναι αναγκαίο, εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις ώστε να αποφευχθούν οι... σκόπελοι και να προχωρήσει επιτέλους η υλοποίηση της επένδυσης.

Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει ξανά πολιτικά παιχνίδια;

Σχετικές ειδήσεις