Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων (pics&vid)

Γιάννης Καλύβας Γιάννης Καλύβας

Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας προχώρησαν την Κυριακή (29/3/2015) στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η ποσότητα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10.760 χαρτοκιβώτια.

Τα λαθραία τσιγάρα μεταφέρθηκαν με το Φ/Γ “GENC 3” σημαίας Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών, το οποίο κατασχέθηκε στο λιμάνι Καλαμάτας και τα οκτώ μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν.

Πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας αλλά και περιπολικά οχήματα από τη στεριά μετά από αξιοποίηση πληροφοριών εντόπισαν το φορτηγό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου «Κηπούλα».

Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο και διαπίστωσσαν μετά από έλεγχο την ύπαρξη 11 εμπορευματοκιβωτίων που περιείχαν τσιγάρα.

Το πλοίο και το πλήρωμα αυτού οδηγήθηκαν στο λιμάνι Καλαμάτας όπου μετά από ενδελεχή έλεγχο διαπιστώθηκε πως το φορτίο ήταν παράνομο και προοριζόταν προς εισαγωγή και διανομή στην ελληνική επικράτεια.

Οι συλληφθέντες με την εις βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής Καλαμάτας, ενώ η καταμέτρηση για την ακριβή ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων και το ύψος των διαφυγόντων δασμών είναι σε εξέλιξη.

Θυμίζουμε ότι οι διαχρονικές κυβερνητικές ανεπάρκειες άφησαν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων να διογκωθεί και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ελληνικό δημόσιο σε ετήσια βάση έχει απώλειες φορολογικών εσόδων 650 εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες δασμούς, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διάθεση λαθραίου, αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού και τσιγάρων.