ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο εκλογικός νόμος ξανά στο «τραπέζι»

Ο εκλογικός νόμος ξανά στο «τραπέζι»

Η φράση του πρωθυπουργού «ισχυρές κυβερνήσεις ή περιπέτειες», στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ερμηνεύθηκε από τους περισσότερους ως ένα εκλογικό δίλλημα το οποίο θα τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, όποτε προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές.

Ήταν όμως μόνον αυτό ή επρόκειτο και για μια επισήμανση ότι οι εποχές δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια της πολιτικής αστάθειας και τις αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας με τις ατέλειωτες ζυμώσεις και την απουσία αποφάσεων;

Η αλήθεια είναι, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη προ εβδομάδων, ότι ένας σημαντικός αριθμός υπουργών αλλά και μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, εισηγούνται στον πρωθυπουργό την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επιστροφή στο σύστημα με το οποίο εξελέγησαν οι κυβερνήσεις από το 2009 έως και το 2019. Ουσιαστικά πρόκειται για το εκλογικό σύστημα με το μπόνους των 50 εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα.

Η συζήτηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιστρέψει εντονότερα το τελευταίο διάστημα με δεδομένη την αστάθεια που κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Ας φανταστούμε τι θα γίνονταν εάν είχαμε τώρα μια κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα που θα έπρεπε να πάρει άμεσες αποφάσεις για τη στάση της χώρας έναντι των εξελίξεων, για τη στήριξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την οικονομία...», ανάφερε μιλώντας στην στήλη, πολύπειρος πολιτικός που έχει ζήσει και την περίοδο 1989 - 1990 με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό επιχείρημα όσων εισηγούνται την αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι οποίοι τονίζουν ότι οι δύσκολες εποχές απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις, ικανές να κόβουν «γόρδιους δεσμούς» όταν οι ανάγκες το απαιτούν.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο, οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης εκτιμούν ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του Μαρτίου κι αυτό γιατί αφενός δεν υπάρχει κανένας λόγος παράτασης και αφετέρου ο χρόνος τώρα δεν είναι «πολιτικά ύποπτος», καθώς οι εκλογές ακόμη αργούν. Ακόμη και το φθινόπωρο να γίνει η αναμέτρηση μεσολαβούν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες κι έτσι κανείς δεν θα μπορεί βασίμως να κατηγορήσει την κυβέρνηση για πολιτικά τρικ στο «παρά ένα» των εκλογών.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, τότε ο νέος νόμος θα του εξασφαλίσει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η εσωτερική συζήτηση στη ΝΔ, είναι σε πλήρη εξέλιξη και το βέβαιον είναι ότι οι οριστικές αποφάσεις, είτε αυτές αφορούν την αλλαγή του νόμου είτε όχι, θα ξεκαθαρίσουν το αργότερο έως το Πάσχα.