ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Σε κλοιό χιονιά η χώρα - Υποχρεωτικές από Δευτέρα οι αλυσίδες στην Αττική

Κακοκαιρία: Σε κλοιό χιονιά η χώρα - Υποχρεωτικές από Δευτέρα οι αλυσίδες στην Αττική

Καιρός: Τι θα ισχύσει από Δευτέρα για οδηγούς, μαθητές και εργζόμενους - Πώς προετοιμεται η κρατική μηχανή για την «ψυχρή» εισβολή

Με την κακοκαιρία να «περικυκλώνει» σιγά σιγά τη χώρα, η κρατική μηχανή βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΑΤΤΙΚΗ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Από το βράδυ της Δευτέρας, οι οδηγοί στην Αττική είναι υποχρεωμένοι να φέρουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με απόφαση του Διευθυντή της Τροχαίας Αττικής από την 22.00 ώρα αύριο Δευτέρα 29-01-2024 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής. Ήδη λόγω χιονοπτώσεων προληπτικά έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της Λεωφόρου Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στην περιοχή των Αχαρνών.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Παράλληλα τίθεται σε ισχύ από τις 10 το βράδυ της Κυριακής η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων από την 22:00΄ώρα σήμερα 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από το 5ο χλμ (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα έκτακτης ανάγκης

Αύριο εξάλλου θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης ενώ σήμερα αμέσως μετά τη συνεδρίαση της υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη που θα εκτιμήσει τα τρέχοντα στοιχεία ώστε να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα, για τα σχολεία και τους εργαζόμενους.

Κλειστά σχολεία αύριο Δευτέρα 29 Ιανουαρίου

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα ανοίξουν αύριο Δευτέρα, λόγω καιρού τα σχολεία στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, στην Εύβοια, καθώς και τα ακόλουθα σχολεία του δήμου Παλλήνης: 2ο Δημοτικό Παλλήνης, 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, 1ο Λύκειο Παλλήνης λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αύριο, 29/1, στις 9.15 εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, ύστερα από απόφαση του δημάρχου κ.Βασίλη Γιαννάκη. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν ότι σε όσες περιοχές της χώρας αποφασιστεί να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων λόγωτων καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Τη Δευτέρα στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης καθώς και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Από το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγα σύννεφα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά Στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά έως 09 βαθμούς, στα δυτικά και τα νησιά έως 12 βαθμούς Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις