ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα 2013: Λιποθύμησαν 7 παιδάκια στα θρανία

Ελλάδα 2013: Λιποθύμησαν 7 παιδάκια στα θρανία

Λιποθυμούν πάνω στα θρανία την ώρα του μαθήματος από την πείνα.

Επτά παιδιά μέσα σε λίγες μόλις ημέρες έχουν πέσει θύματα της ασιτίας. Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων προσπαθούν να βοηθήσουν. Το ίδιο κάνουν και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού» που βοηθάει τον δικό του, πιο διακριτικό και αθόρυβο τρόπο. Με έναν διαφορετικό τρόπο προσφέρει στα παιδιά που πεινούν φαγητό, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Συγκλονιστικές έρευνες μαρτυρούν πώς στην Ελλάδα του 2013 υπάρχουν παιδικές ψυχές βασανισμένες από τον πόνο, την κακουχία και την πείνα.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας NEWSBOMB, τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν με συγκλονιστικές μαρτυρίες, πως μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων λιποθυμούν στα θρανία των σχολείων από την πείνα. Δυστυχώς η σκληρή αλήθεια είναι πώς υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που ζουν σε οριακά σημεία πενίας και ανέχειας και δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε τα βασικά, όπως ένα πιάτο φαγητό ή μισό ευρώ για να αγοράσουν ένα κουλούρι. Γονείς χωρίς δουλειά που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να δώσουν ένα κομμάτι ψωμί στα παιδιά τους για να φάνε στο σχολείο και λιποθυμίες στα θρανία αποτελούν την θλιβερή πραγματικότητα του μνημονίου και της κρίσης.

karidakis

«Έχουν λιποθυμήσει 7 παιδιά στα σχολεία του Μενιδίου»

O Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αχαρνών, κ. Κώστας Καρυδάκης μίλησε στην NEWSBOMB για το πρόβλημα της ασιτίας στα σχολεία του Δήμου και τα λιποθυμικά περιστατικά που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Λιποθυμίες έχουν συμβεί και σε σχολεία του Δήμου μας. Γνωρίζουμε για επτά περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε σχολεία της περιοχής τις τελευταίες δέκα ημέρες και υπάρχουν σίγουρα και άλλες περιπτώσεις, τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Σοβαρό θέμα είναι ακόμα το ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ένα παιδί πεινάει αν δεν λιποθυμήσει. Είναι πολύ λεπτή η ισορροπία και τα παιδιά δύσκολα μιλούν. Αν πρόκειται για παιδί του δημοτικού ίσως είναι πιο εύκολο από την συμπεριφορά του να καταλάβεις πώς το παιδί αυτό πεινάει. Στα παιδιά του γυμνασίου που είναι μεγαλύτερα δεν μπορείς να το καταλάβεις και είναι πολύ λεπτές οι γραμμές, εκτός αν έρθει η ίδια η οικογένεια και πει πώς υπάρχει πρόβλημα. Οι σύλλογοι γονέων και οι εκκλησίες βοηθούν αρκετά σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.»

Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αχαρνών αναφέρει μάλιστα πώς πολλά σχολεία της περιοχής του βοηθούνται από το πρόγραμμα «Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής» του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»που υπάρχει από τον Απρίλιο του 2012, και υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Prolepsis. «Κάποια δημοτικά του Δήμου μας ήταν στο πρόγραμμα σίτισης και έστελναν κάποια από τα τρόφιμα σε ένα γυμνάσιο που είχε πρόβλημα. Πολλά παιδιά του πεινούσαν», σημειώνει συγκεκριμένα για το μέγεθος του προβλήματος.

Τι κάνει το κράτος

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για τον υποσιτισμό των μαθητών, το οποίο πέρσι είχε λειτουργήσει πιλοτικά σε δύο σχολεία της περιοχής μας. Λειτούργησε μόνο για 15 ημέρες και στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Δηλαδή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Συνεπώς, δεν μας βοήθησε και ιδιαίτερα. Οι πληροφορίες που έχουμε από το υπουργείο είναι πώς θα ξεκινήσει ξανά το συγκεκριμένο πρόγραμμα κάποια στιγμή εντός των επομένων ημερών, πριν τα Χριστούγεννα, πιλοτικά. Το πρόγραμμα σίτισης περιλαμβάνει ένα τοστ ή μια τυρόπιτα και ένα χυμό».

Οι δάσκαλοι πληρώνουν το κυλικείο

«Πολλές φορές και οι ίδιοι οι δάσκαλοι πληρώνουν στο κυλικείο τα τρόφιμα για να μπορέσουν να τα δίνουν στα παιδιά. Οι σύλλογοι γονέων κάνουν επίσης πολύ σκληρή προσπάθεια για λυθεί το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρυδάκης.

GIAN

«Στηρίζουμε τα παιδιά που πεινάνε»

Ο Πρόεδρος Συλλόγου «Το Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, μας μίλησε για τα παιδιά που πεινούν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο οργανισμός το πρόβλημα.

«Δυστυχώς, υπήρχαν περιπτώσεις και πριν την κρίση να λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία. Είναι γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε πολλές οικογένειες της χώρας. Εμείς, ως «Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθούμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών και να έχουν τα παιδιά τους αυτό που πρέπει χωρίς να ζητιανεύουν μέσα από τα κέντρα στήριξης. Πιστεύουμε στην αξιοπρέπεια, ότι δεν πρέπει να ντρέπεται όταν πηγαίνει στο σχολείο τα άλλα τα παιδάκια. Δυνατότητες υπάρχουν για να έχουν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα το φαγητό τους χωρίς να γίνονται φιλανθρωπίες. Είμαστε υποχρεωμένοι ως κοινωνία να στηρίζουμε τα παιδιά που πεινάνε αλλά όχι να το δείχνουμε αυτό. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» καλύπτει όλες τις ανάγκες του παιδιού και θέλει όλοι μας να σταθούμε διακριτικά δίπλα του. Το να κρατάμε σε αυτές τις δύσκολες εποχές την αξιοπρέπεια των παιδιών και των οικογενειών είναι προτεραιότητά μας και το πραγματοποιούμε μέσω των κέντρων στήριξης».

Το «Χαμόγελο» πρόσφερε σχολικά είδη σε 10.000 παιδιά

«Οι άνθρωποι μας με ραντεβού βλέπουν τις οικογένειες και έτσι δεν ξέρει κανένας ποιος είναι ποιος. Στα κέντρα στήριξης προσφέρουμε τα βασικά και στηρίζουμε γύρω στις 10.000 παιδιά. Προσφέρουμε τρόφιμα, σχολικά είδη, παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια και καλύπτουμε και τις ιατρικές τους ανάγκες. Προτεραιότητες, είναι η υγεία, η επιβίωση και η κακοποίηση και οτιδήποτε άλλο έχουν ανάγκη τα παιδιά. Μέσα από το 1056 μπορούν οι γονείς που έχουν ανάγκη να έρθουν σε επαφή με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και βοηθηθούν από τους ειδικούς».

Πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: Παγώνουν παιδιά σε σχολεία