ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Συναγερμός στη Γερμανία: «Η χώρα κινδυνεύει» - Lockdown και πάλι

Κορονοϊός - Συναγερμός στη Γερμανία: «Η χώρα κινδυνεύει» - Lockdown και πάλι
ASSOCIATED PRESS

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την κατάσταση στη Γερμανία είναι δραματικές - Ανεβαίνει ο δείκτης R0

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα (23/06) για πρώτη φορά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, την επανεπιβολή τοπικού lockdown.

Συγκεκριμένα η καραντίνα τέθηκε σε ισχύ στο Γκούντερσλος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος της περιοχής, στο οποίο έχουν μέχρι σήμερα διαπιστωθεί περισσότερα από 1.500 κρούσματα κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου Άρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι το τοπικό lockdown θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το τοπικό lockdown, απαγορεύεται και πάλι η λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων, των κινηματογράφων, των μουσείων και των μπαρ, ενώ ακυρώνονται οι πολιτιστικές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις. Οι επαφές περιορίζονται εκ νέου στα μέλη της οικογένειας, ενώ σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να βρίσκεται κανείς με το πολύ άλλα δύο άτομα, με τα οποία δεν ζει κάτω από την ίδια στέγη. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είχαν κλείσει ήδη από τις 17 Ιουνίου για τις θερινές διακοπές. Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, δεν επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, ωστόσο ο κ. Λάσετ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εργοστάσιο «Τένιες», από το οποίο ξεκίνησαν τα κρούσματα, έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 5.500 άτομα. Κινητές ομάδες υγειονομικών υπαλλήλων, συνοδεία διερμηνέων και αστυνομίας, διενεργούν τεστ για κορονοϊό και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Εν ανάγκη, οι όροι της καραντίνας «θα επιβληθούν», τόνισε ο 'Αρμιν Λάσετ.

Προειδοποίηση για δεύτερο κύμα

Η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Robert Koch Λόταρ Βίλερ δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι μπορεί να προληφθεί.

«Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού πρέπει να αρθούν», προειδοποίησε επίσης ο Λόταρ Βίλερ, ένας από τους επιφανέστερους επιδημιολόγους της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι ο καλός εξαερισμός είναι σημαντικός παράγοντας για την μείωση του κινδύνου διασποράς των ιού μέσω των σταγονιδίων.

Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R 0) στη Γερμανία βρίσκεται στο 2,76, κάτι που σημαίνει ότι 100 άτομα που είναι θετικά στον ιό, τον μεταδίδουν σε άλλα περίπου 276 άτομα.

πως εξήγησε πάντως ο ίδιος, η άνοδος του δείκτη οφείλεται σε τοπικές «εξάρσεις» με νέα κρούσματα, όπως στο Γκούτερσλοχ, και δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Η Γερμανία πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτη τραγωδία: Πνίγηκαν 8 παιδιά σε ποτάμι - Βούτηξαν να σώσουν φίλο τους