ΚΟΣΜΟΣ

NASA: «Δείτε» live την ιστορική προσεδάφιση του Perseverance στον πλανήτη Άρη

NASA: «Δείτε» live την ιστορική προσεδάφιση του Perseverance στον πλανήτη Άρη

Το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance θα επιχειρήσει να προσγειωθεί σήμερα στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη, περί τις 10:55μμ ώρα Ελλάδος - Βασικός σκοπός του Perseverance είναι η αναζήτηση πιθανών ιχνών προαιώνιας ζωής στον πλανήτη Άρη. 

Το σκάφος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με την κυριολεκτικά διαστημική ταχύτητα των 20.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αν όλα πάνε καλά, ένα ειδικά σχεδιασμένο αλεξίπτωτο σε συνδυασμό με τη μηχανικά ελεγχόμενη κάθοδο, θα ελαττώσουν την ταχύτητα του σκάφους στα 3 χιλιόμετρα ανά ώρα, ώστε να ακουμπήσει απαλά και με ασφάλεια στην αρειανή επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια της απαιτητικής μανούβρας που είναι γνωστή ως «ο ελιγμός του γερανού», τρία καλώδια θα κατεβάζουν το εξάτροχο όχημα όχημα στον Jezero. Το Perseverance φέρει επίσης και το πρώτο αρειανό ελικόπτερο, το Ingenuity. Με αυτό θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη από τη γη.

«Αν είμαστε σίγουροι για κάτι, αυτό είναι πως η προσεδάφιση στον Άρη δεν είναι ποτέ εύκολη», λέει ο υπεύθυνος επικοινωνιών της NASA Marc Etkind. «Αλλά όντας το πέμπτο ρόβερ της NASA στον Άρη, το Perseverance έχει μία εκπληκτική μηχανική «γενεαλογία» και ομάδα αποστολής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσκαλούμε ολόκληρο τον κόσμο να μοιραστεί μαζί μας αυτό το εντυπωσιακό γεγονός».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Έκρηξη με 1.400 νέες μολύνσεις, 320 διασωληνωμένοι και 27 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες