ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Στο τραπέζι ο «διάλογος αλλά και η σύγκρουση» με τις ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Στο τραπέζι ο «διάλογος αλλά και η σύγκρουση» με τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα ειναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα στην αναμέτρηση τής με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μιλώντας για την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτίμησε ότι η χώρα του είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί τόσο «για διάλογο», όσο και «για σύγκρουση» με τις ΗΠΑ επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο αρχηγός του κράτους «υπογράμμισε την ανάγκη να προετοιμαστούμε τόσο για τον διάλογο όσο και για τη σύγκρουση, ιδίως να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τη σύγκρουση», στη διάρκεια ομιλίας του για τη στρατηγική έναντι της Ουάσινγκτον σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με το KCNA.

Ο Τζο Μπάιντεν, που η Πιονγκγιάνγκ καταγγέλλει πως ασκεί «εχθρική πολιτική» απέναντί της, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συναντηθεί μια μέρα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να το κάνει εάν δεν έχουν υπάρξει προηγουμένως ξεκάθαρες δεσμεύσεις από πλευράς του.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και αυτή της Βόρειας Κορέας έχουν ουσιαστικά ανασταλεί μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι το 2019.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης «κάλεσε σε έντονη και ταχεία αντίδραση μπροστά σε μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα» και «οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στον σταθερό έλεγχο της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο», σύμφωνα με το KCNA.

Τον Μάιο, ο κ. Μπάιντεν έχει επικρίνει την προσέγγιση του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του· ο κ. Τραμπ είχε συναντηθεί με τον «πρόεδρο Κιμ» δύο φορές, στη Σιγκαπούρη και το Ανόι, χωρίς απτά αποτελέσματα. «Δεν πρόκειται να του προσφέρω διεθνή αναγνώριση» χωρίς χειροπιαστά ανταλλάγματα, επέμεινε.

Είχε επίσης πει πως δεν τρέφει «ψευδαισθήσεις» για τη δυσκολία του εγχειρήματος να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Είχε κάνει το σχόλιο αυτό στη διάρκεια της συνάντησής του με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στον Λευκό Οίκο.

«Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση για τη δυσκολία, απολύτως καμία. Οι τέσσερις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πέτυχαν τον στόχο. Πρόκειται για στόχο απίστευτα δύσκολο», είχε πει στον Τύπο ανακοινώνοντας τον διορισμό του έμπειρου διπλωμάτη Σανγκ Κιμ στο αξίωμα του ειδικού επιτετραμμένου για τη Βόρεια Κορέα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Οι «άγνωστες» σκηνές στο σπίτι του φονικού - Τι έκανε ο πιλότος