ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πέντε συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές- Το «πόρισμα» για τις προεδρικές του 2022

Γαλλία: Πέντε συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές- Το «πόρισμα» για τις προεδρικές του 2022

Οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία φαίνεται πως άλλαξαν τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα. Μεγάλοι ηττημένοι ο πρόεδρος Μακρόν και η αρχηγός της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν  αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του 2017. Δέκα μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2022 όλα ειναι ανοιχτά, εκείνο που προβληματίζει ωστόσο ιδιαίτερα τους αναλυτές ειναι η πρωτοφανής αποχή των ψηφοφόρων.

Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι τόσο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και η αρχηγός της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πέν καταποντίστηκαν

Οι περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας αποτέλεσαν ηχηρό χαστούκι ήττα για την Εθνική Συσπείρωση ( Rassemblement National, RN) της Μαρίν Λε Πέν, αποτυχία για τον Μακρόν και νίκη για τα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Το ποσοστό-ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής -κάτω του 35%- καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους -όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατά πάσα πιθανότητα ο Μακρόν και η Λε Πεν. Όπως και να 'χει οι επόμενοι μήνες στη Γαλλία θα έχουν σίγουρα μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον.

Νύχτα πανωλεθρίας για τη Λε Πεν

Πριν από τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών σε 13 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας, η αρχηγός της ακροδεξιάς ήταν πεπεισμένη ότι θα κερδίσει τρεις ή ακόμη και πέντε περιφέρειες, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ανάλογη εικόνα.

Τελικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε μία περιφέρεια. Οι μεγαλύτερες ελπίδες του κόμματος RN επικεντρώνονταν στην περιοχή Provence-Alpes-Côte d'Azur που περιλαμβάνει τη Μασσαλία και τη Νίκαια, αλλά ο υποψήφιος της ακροδεξιάς, Thierry Mariani απέσπασε μόνο 43%, έναντι 57% που κέρδισε ο Renaud Muselier της κεντροδεξιάς.


Οι πιστοί του κόμματος δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. Οι υποψήφιοι επιχείρησαν να αλιεύσουν ψήφους από την παραδοσιακή ακροδεξιά για να διευρύνουν το ποσοστό τους και τελικά απέτυχαν, ενώ σε πολλές περιοχές το RN τα πήγε πολύ χειρότερα από την τελευταία φορά.

Οι εκλογές ήταν η τελευταία ευκαιρία του κόμματος να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει την εξουσία πριν από τις προεδρικές κάλπες, και μια νίκη θα έδινε στη Λε Πεν μεγάλη ώθηση στην εκστρατεία της για το 2022, μετά την ήττα από τον Μακρόν το 2017.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα αντιμετωπίσει νέες αμφιβολίες και επικρίσεις μέσα από το κόμμα της και πιθανότατα νέους «δελφίνους» που εποφθαλμιούν τη θέση της, όπως ο σχολιαστής της τηλεόρασης Éric Zemmour.

Εκλογικό ράπισμα και για τον Μακρόν

Ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας πέτυχε μία εντυπωσιακή νίκη στον αγώνα για το μέγαρο των Ηλυσίων πριν από πέντε χρόνια, αλλάζοντας το πολιτικό τοπίο της χώρας, ως επικεφαλής μιας πολιτικής κίνησης που όπως έλεγε «δεν ανήκε ούτε στην δεξιά ούτε στην αριστερά».

Η μετατροπή μιας εκλογικής εκστρατείας σε ένα λειτουργικό πολιτικό κόμμα ωστόσο αποδείχθηκε δύσκολη. Το κόμμα η «Δημοκρατία Εμπρός» (République en Marche, LREM) τερμάτισε δεύτερο στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά έχασε σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές δημοσκοπήσεις πέρυσι και δεν κέρδισε ούτε μία περιοχή στις κάλπες της περασμένης Κυριακής.

Έχοντας αποτύχει να δημιουργήσει οποιαδήποτε ισχυρή τοπική ή περιφερειακή βάση, το κόμμα συγκέντρωσε μόλις το 7% των ψήφων, παρά το γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί κατέβηκαν υποψήφιοι στις εκλογές και ο ίδιος ο Μακρόν πραγματοποίησε περιοδεία σε εθνικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα ήταν καταστροφικό.

Η απόδοση του κόμματος εγείρει ερωτήματα όχι τόσο για τις επιδόσεις του Μακρόν – ο οποίος παραμένει δημοφιλής- αλλά για το αν το κόμμα του μπορεί να κερδίσει και πάλι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μεγάλη νικήτρια η παραδοσιακή κεντροδεξιά

Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί (Les Républicains, LR) και, σε μικρότερο βαθμό, το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS), που συντρίφθηκαν εξίσου από τον Mακρόν και το κόμμα του το 2017, ανέκαμψαν - σε βαθμό που έκαναν πολλούς να αναρωτιούνται αν «σταμάτησε» ο επανασχεδιασμός του πολιτικού χάρτη της Γαλλίας.

Ο Ξαβιέ Μπερτάν αποδείχθηκε απόλυτος κυρίαρχος στην περιοχή Hauts-de-France, ενισχύοντας τη θέση του ως κορυφαίος διεκδικητής των προεδρικών του 2022, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού η Βαλερί Πεκρές επανεξελέγη επίσης άνετα.

Καθώς ο πρόεδρος της περιοχής Auvergne-Rhône-Alpes, Λοράν Βοκιέζ, επέστρεψε επίσης με υψηλό ποσοστό, η κεντροδεξιά έχει τουλάχιστον 3 πιθανούς διεκδικητές για τις προεδρικές εκλογές. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιον θα επιλέξει ως υποψήφιο και αν το κόμμα θα συσπειρωθεί γύρω του.

Οι Σοσιαλιστές, σε συμμαχίες δεύτερου γύρου με την Αριστερά και τους Πράσινους (EELV), κατέγραψαν επίσης κάποιες νίκες , ειδικά με την Καρόλ Ντελγκά στην Oξιτανία στο νότο με ρεκόρ 57,8%.

Η ανησυχητικά χαμηλή προσέλευση

Μόλις ένας στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους προσήλθε να ψηφίσει, ένα ιστορικό χαμηλό από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Ενώ η τάση είναι εμφανής εδώ και αρκετά χρόνια, πολιτικοί από όλες τις πλευρές εξέφρασαν σοκ και ανησυχία.

Μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν το ρόλο των περιφερειακών κυβερνήσεων της Γαλλίας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, των μεταφορών και των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ άλλων.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι το υψηλό ποσοστό αποχής σηματοδοτεί «το αποκορύφωμα της αποσύνδεσης ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και το πολιτικό σύστημα», ή απλά επέλεξαν να αγνοήσουν την πολιτική μετά από ένα χρόνο πανδημίας.

Τίποτα από τα παραπάνω μπορεί να μην έχει σχέση με το 2022

Οι αναλυτές λένε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπερασματα με τόσο χαμηλή προσέλευση. Δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές όμως τα πορίσματα από τις τοπικές κάλπες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σύνθετο μωσαϊκό της μάχης για το μέγαρο των Ηλυσίων.

Πολλοί είδαν τα αποτελέσματα ως ένδειξη ότι η παραδοσιακή διαίρεση δεξιάς-αριστεράς στη γαλλική πολιτική επιστρέφει - «η εκδίκηση του παλαιού κόσμου», όπως το έθεσε η εφημερίδα Monde.

Ωστόσο, μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύθηκε την Κυριακή δείχνει ότι ο Μακρόν και η Λε Πεν εξακολουθούν να δίνουν μάχη σώμα με σώμα στον πρώτο γύρο της προεδρικής ψηφοφορίας με 24% - και τον Μπερτάν να ακολουθεί ως επικρατέστερη επιλογή του κεντροδεξιού στρατοπέδου με 18% . Μέχρι τότε απομένει πολύς δρόμος ακόμα.

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.