ΚΟΣΜΟΣ

Εconomist: Ποιες ήταν οι ισχυρότερες Ολυμπιακές ομάδες της ιστορίας; Τα «κλειδιά» της επιτυχίας τους

Εconomist: Ποιες ήταν οι ισχυρότερες Ολυμπιακές ομάδες της ιστορίας; Τα «κλειδιά» της επιτυχίας τους
AP

Η πολιτική και η γεωγραφία συχνά καθορίζουν την εθνική επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τι χρειάζεται μια ομάδα για να είναι επιτυχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Οι απαντήσεις, εκ πρώτης όψεως, φαίνονται προφανείς: Χρήματα και πόροι για προπόνηση και εντοπισμό ταλέντων, μεγάλος πληθυσμός για να μπορούν να βρεθούν άτομα με φυσικά προσόντα και δεξιότητες, και μια κουλτούρα η οποία ενθαρρύνει την ενασχόληση με τα σπορ κ.α.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Economist, στους εν εξελίξει Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο οι ΗΠΑ αναμένεται να κερδίσουν τα περισσότερα μετάλλια, όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες έξι Ολυμπιάδες. Ωστόσο πολλές από τις ομάδες που σημείωσαν επιτυχία στους Ολυμπιακούς επωφελήθηκαν από δύο βασικούς παράγοντες: Το πλεονέκτημα της έδρας και τις ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες.

Από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν το 1896 στην Αθήνα, η χώρα με το πλεονέκτημα της έδρας έχει κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια δέκα φορές. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων ήταν οι πρώτοι πέντε διοργανωτές, από το 1896 ως το 1912, καθώς ήταν πολύ ευκολότερο για τους αθλητές τους να συμμετέχουν στους Αγώνες, συγκριτικά με άλλες χώρες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, οι ΗΠΑ κέρδισαν περίπου το 85% των 280 μεταλλίων. Τότε ήταν δύσκολο να ταξιδέψει κανείς εκεί, και η Ρωσία ήταν σε πόλεμο με την Ιαπωνία, οπότε οι Αμερικανοί αθλητές αντιπροσώπευαν το 80% του συνόλου εκείνη τη χρονιά.

Τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως γράφει ο Economist, επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα δύο πιο «συντριπτικά» αποτελέσματα, όπου μια χώρα κυριάρχησε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ήταν οι θρίαμβοι της ΕΣΣΔ το 1980 και των ΗΠΑ το 1984. Και πάλι, οι ομάδες τους έπαιζαν στην έδρα τους, μα το μεγαλύτερο αβαντάζ προέκυψε από το ότι ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν σε πολύ έντονη φάση, με τις δύο πλευρές να προβαίνουν σε μποϊκοτάζ η μία της άλλης.

Οι ΗΠΑ, καθώς και 64 άλλες χώρες, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980. Τέσσερα χρόνια μετά, οι Σοβιετικοί και 13 εκ των συμμάχων τους αρνήθηκαν να συμμετέχουν στους Αγώνες του Λος Άντζελες. Η απουσία τους επέτρεψε στις ΗΠΑ να κυριαρχήσουν. Η συγκομιδή μεταλλίων για τη Σοβιετική Ένωση έκανε «άλμα» στο 31% το 1980 από το 20% που ήταν το 1976, ενώ των ΗΠΑ πήγε στο 25% το 1984 από το 15% που ήταν το 1976.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Economist, είναι μάλλον απίθανο να παρατηρηθούν ξανά τέτοιες επικρατήσεις, δεδομένου του πολύ μεγάλου εύρους των αθλημάτων και των μεταλλίων (το 1972 ήταν 600, φέτος ξεπερνούν τα 1.000). Αν και γενικότερα η άνοδος της Κίνας στα μετάλλια φαίνεται να ακολουθεί την οικονομική της ανάπτυξη, δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ.

Η Gracenot, εταιρεία αθλητικών αναλύσεων, θεωρεί πως η αμερικανική ομάδα θα κερδίσει 96 μετάλλια φέτος και η Κίνα 66. Όσον αφορά στην Ιαπωνία, εκτιμάται πως, χάρη στο πλεονέκτημα της έδρας, θα κερδίσει 61 μετάλλια, συγκριτικά με 41 το 2016.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Καύσωνας διαρκείας με 43άρια