ΚΟΣΜΟΣ

Πρόβλημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Κίνα

Πυρηνικός αντιδραστήρας στην Κίνα
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας της Ταϊσάν στην Κίνα
AP

Πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ταϊσάν της Κίνας έκλεισε λόγω ζημιάς στις ράβδους καυσίμου.

Σταθμός πυρηνικής ενέργειας στην Κίνα έκλεισε έναν από τους αντιδραστήρες του για συντήρηση, μετά από ζημιές στις ράβδους καυσίμου του.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο διαχειριστής του σταθμού ανακοίνωσε ότι έκλεισε τη Μονάδα 1 στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Ταϊσάν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ μετά από «μακρές» συνομιλίες με τεχνικούς. Σημειώνεται πως ο σταθμός της Ταϊσάν είναι ο πρώτος στον κόσμο που έχει τέτοιου είδους αντιδραστήρα (EPR). Αντιδραστήρες τέτοιου τύπου πρόκειται να κατασκευαστούν και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Φινλανδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα έναν μήνα αφού η κινεζική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως είχαν υπάρξει ζημιές στις ράβδους καυσίμου στη μονάδα της Ταϊβάν, ωστόσο υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα «κοινό» πρόβλημα και δεν υπήρχαν λόγοι ανησυχίας. Από πλευράς της η CGN (China General Nuclear Power Group) ανακοίνωσε ότι ο αντιδραστήρας ήταν «υπό πλήρη έλεγχο» και μηχανικοί εργάζονταν για να βρουν το αίτιο της ζημιάς και την αντικατάσταση των ράβδων καυσίμου.

Τον Ιούνιο το CNN είχε μεταδώσει πως η αμερικανική κυβέρνηση εξέταζε αναφορές περί διαρροής στις εγκαταστάσεις. Όπως είχε αναφέρει, η γαλλική εταιρεία EDF, που βοηθά στη διαχείριση των εγκαταστάσεων, είχε ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση πως οι κινεζικές αρχές είχαν αυξήσει τα όρια των επιτρεπόμενων επιπέδων ακτινοβολίας εκτός των εγκαταστάσεων, προκειμένου να αποφευχθεί τερματισμός της λειτουργίας του.

Ειδικότερα, η EDF είχε πει πως το πρόβλημα με τις ράβδους καυσίμου είχε οδηγήσει σε συσσώρευση αερίων, που έπρεπε να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.845 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 12 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 165 οι διασωληνωμένοι