ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 76 συλλήψεις μετά από επιθέσεις σε καταστήματα Σύρων στην Άγκυρα

Συλλήψεις στην Τουρκία
@selingirit

Δεκάδες συλλήψεις από τις τουρκικές αρχές μετά από επεισόδια που ακολούθησαν καυγά ο οποίος οδήγησε στον θάνατο ενός νεαρού Τούρκου.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη σχεδόν 80 ανθρώπους οι οποίοι φέρονται να ενθάρρυναν ή να έλαβαν μέρος χθες, Τετάρτη, σε επιθέσεις εναντίον καταστημάτων που ανήκουν σε Σύρους στην Άγκυρα έπειτα από έναν καυγά που οδήγησε στον θάνατο ενός νεαρού Τούρκου.

«Ταυτοποιήσαμε και συλλάβαμε 76 ανθρώπους που μοιράστηκαν ψευδείς πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την πρόκληση ή τη συμμετοχή» σε αυτές τις επιθέσεις, ανέφερε σε ανακοίνωση η αστυνομία.

Μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν, 38 ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία για υποθέσεις κλοπής, ξυλοδαρμών και τραυματισμών, ή διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες βράδυ, δεκάδες άνθρωποι επιτέθηκαν σε καταστήματα, οχήματα και τουλάχιστον μια κατοικία που ανήκουν σε Σύρους στη συνοικία Αλτιντάγκ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια ομάδα ανδρών την ώρα που προσπαθούν να βγάλουν από τη θέση τους τα μεταλλικά ρολά ενός παντοπωλείου προτού σπάσουν τη βιτρίνα του, ενώ οι αστυνομικοί καλούν για ηρεμία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Κερέμ Κινίκ, έγραψε στο Twitter πως ένα παιδάκι Σύρων προσφύγων διακομίστηκε στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από πέτρα που έπεσε μέσα στο σπίτι όπου μένει η οικογένειά του «Ποια παράδοσή μας προβλέπει τον λιθοβολισμό των σπιτιών τη νύχτα; Πολλοί πρόσφυγες επικοινώνησαν μαζί μας και δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις ζωές των παιδιών τους», κατήγγειλε.

Η ηρεμία επανήλθε έπειτα από μερικές ώρες «χάρη στην ψυχραιμία των συμπολιτών μας και τη δράση των δυνάμεων της τάξης», ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε ανακοίνωσή του το κυβερνείο της Άγκυρας. «Καλούμε τους συμπολίτες μας να μην δίνουν σημασία σε προκλητικές δηλώσεις και μηνύματα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τον θάνατο ενός νεαρού Τούρκου ο οποίος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ δύο ομάδων, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν τον δράστη των φονικών χτυπημάτων ως Σύρο. Δύο αλλοδαποί που κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» συνελήφθησαν, μετέδωσε νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει την υπηκοότητά τους.

Η Τουρκία, μια χώρα που φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, έχει πολλές φορές συγκλονιστεί από παρόμοιες ξενοφοβικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες προκαλούνται συχνά από φήμες που διαδίδονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές αυτόματων μηνυμάτων. Το συμβάν στην Άγκυρα εγγράφεται σε ένα πλαίσιο αύξησης ψευδών ειδήσεων και εχθρικών προς τους μετανάστες δηλώσεων, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των Αφγανών προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από την προέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα τους. Αντίπαλοι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασίασαν τις κατηγορίες για «χαλαρότητα» στο θέμα της μετανάστευσης και ο κύριος αντίπαλος του αρχηγού του κράτους, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να «στείλει τους Σύρους στη χώρα τους», αν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Η μετάλλαξη Δέλτα θέλει κοινή λογική