ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Ξέρει ότι το Instagram είναι «τοξικό» για τα νεαρά κορίτσια αποκαλύπτει εσωτερική έρευνα

Η εφαρμογή Instagram
Η εφαρμογή Instagram
AP

Σοκαριστικά στοιχεία για την αρνητική επίδραση που έχει το Instagram στα κορίτσια νεαρής ηλικίας φέρνει στο φως εσωτερική έρευνα του Facebook που περιήλθε στην κατοχή της Wall Street Journal. Ο κολοσσός γνωρίζει αλλά δεν κάνει τίποτα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν.

H έρευνα που διέρρευσε αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι ένα στα τρία κορίτσια κατηγορεί την δημοφιλή εφαρμογή για την αρνητική εικόνα που έχει για το σώμα του και ότι το 6% ήθελε να αυτοκτονήσει εξαιτίας αυτού.

Το Facebook –που αγόρασε το Instagram το 2012- γνωρίζει ότι είναι τοξικό για τα νεαρά κορίτσια εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά συνεχίζει να προσθέτει φίλτρα επεξεργασίας στην εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι πολλά κορίτσια στην Αμερική, αλλά και την Ευρώπη το κατηγορούν για την επιθυμία τους να αυτοκτονήσουν.

Η έρευνα που διέρρευσε από τη Wall Street Journal και δημοσιεύθηκε χθες αποκαλύπτει ότι από το 2019 τουλάχιστον, το Facebook έχει προειδοποιηθεί ότι το Instagram βλάπτει την εικόνα του σώματος των νεαρών κοριτσιών.

Το 2019, μια ανάρτηση σε πίνακα μηνυμάτων του κολοσσού έγραφε: «Κάνουμε χειρότερα τα θέματα της εικόνας του σώματος για ένα στα τρία έφηβα κορίτσια». Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 32 % των κοριτσιών είπε ότι το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα για το σώμα τους εάν είχαν ήδη ανασφάλειες.

«Οι έφηβοι κατηγορούν το Instagram για την αύξηση του ποσοστού άγχους και κατάθλιψης». Μια άλλη παρουσίαση διαπίστωνε ότι μεταξύ των εφήβων που είχαν αυτοκτονικές τάσεις το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών απέδιδαν τα αρνητικά τους συναισθήματα στο Instagram.

Η έρευνα όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτό που έχει αναγνωριστεί δημόσια εδώ και χρόνια - ότι το Instagram μπορεί να βλάψει την εικόνα του σώματος ενός ατόμου, ειδικά αν αυτό το άτομο είναι νεαρό - αλλά επιβεβαιώνει ότι η διεύθυνση του Facebook γνώριζε τόσα πολλά και μάλιστα έκανε και σχετικές έρευνες.

Είναι το τελευταίο σε μια σειρά σκανδάλων για το Facebook. Χθες, προέκυψε ότι η εταιρεία είχε μια «λευκή λίστα» διασημοτήτων, ανθρώπων με επιρροή και πολιτικών που απαλλάσσονταν από τους κανόνες του επειδή είχαν πολλούς «φιλους» και ακόλουθους.

Μετά τις νέες αποκαλύψεις εντείνονται οι επικρίσεις για τον κολοσσό. Πολλοί λένε ότι η εταιρεία, η οποία έχει το μονοπώλιο στους νέους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκρύπτει σκόπιμα σημαντική έρευνες. Γονείς και πολιτικοί αντέδρασαν στα νέα στοιχεία, χαρακτηρίζοντας «ενοχλητικό» το γεγονός ότι το Facebook και ο διευθύνων σύμβουλος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ γνώριζαν πόσο επιβλαβές είναι το Instagram, αλλά δεν έκαναν τίποτα γι 'αυτό.

«Αυτό είναι τρομακτικό. Θα απαιτήσω απαντήσεις από τον Ζάκερμπεργκ », έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Εντ Μάρκι. Το 40% των 1 δισεκατομμυρίων χρηστών του Instagram είναι κάτω των 22 ετών και λίγο περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατέθεσε στο Κογκρέσο τον Μάρτιο του 2021 ότι το Instagram έχει «οφέλη για την ψυχική υγεία».

Το Instagram διαθέτει έναν «οδηγό γονέων» (parental guide) ο οποίος διδάσκει στους γονείς πώς να παρακολουθούν τους λογαριασμούς των παιδιών τους , με επιλογές όπως τα όρια χρόνου χρήσης στην οθόνη και ποιος μπορεί να σχολιάζει αναρτήσεις. Δεν υπάρχει τρόπος ωστόσο να επαληθευτεί η ηλικία κάποιου πριν εγγραφεί στον ιστότοπο.

Η πλατφόρμα ισχυρίζεται ότι δέχεται μόνο χρήστες ηλικίας 13 ετών και άνω, αλλά παραδέχεται ότι πολλοί λένε ψέματα. Επίσης δεν επισημαίνει καμία φωτογραφία ή εικόνα που μπορεί να έχει παραμορφωθεί ή «πειραχθεί», παρά το γεγονός ότι επισημαίνει αναρτήσεις που περιέχουν παραπληροφόρηση, πολιτικές αναρτήσεις ή διαφημίσεις επί πληρωμή. Ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζει να λανσάρει ειδική εφαρμογή για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Χθες, προέκυψε ότι το Facebook διαθέτει επίσης μια λίστα εκλεκτών χρηστών που εξαιρούνται από τους αυστηρούς και συνεχώς μεταβαλλόμενους κανόνες του. Από πέρυσι, 5,8 εκατομμύρια χρήστες του Facebook καλύπτονται από το λεγόμενο «XCheck» - το πρόγραμμα που απαλλάσσει τους…VIP χρήστες.

Ο κατάλογος των προστατευμένων διασημοτήτων περιλαμβάνει τον Βραζιλιάνο άσο του ποδοσφαίρου Νεϊμάρ, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ , το γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, το μοντέλο Σουνάγια Νας και φυσικά τον ίδιο τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλοςτου Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Αστέριατoυ κινηματογράφου, οικοδεσπότες τηλεοπτικών εκπομπών, ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες στο διαδίκτυο και οποιοσδήποτε έχει μεγάλο κοινό προστατεύεται από το "XCheck" τόσο στο Facebook όσο και στη θυγατρική του, το Instagram. Το πρόγραμμα ισχύει εδώ και χρόνια - πολύ πριν απαγορευτεί στον Τραμπ η συμμετοχή του στην πλατφόρμα, μετά την κατηγορία ότι προκάλεσε ταραχές στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ληστεία στη Μητροπόλεως: Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον μασκοφόρο της Μεταμόρφωσης - Είχαν κάνει πρόβες

Γονικές Παροχές: Με 100.000 μεταβιβάσεις θα αλλάξουν χέρια περιουσίες ύψους 8,8 δισ. ευρώ

Ελένη Μενεγάκη: Αιφνιδίασε τους πάντες-«Μην τρομοκρατείστε! Έχω ψυχολογικά, αν δεν είμαι ελεύθερη»