ΚΟΣΜΟΣ

Το Μαρόκο δείχνει τον δρόμο - Η ανερχόμενη υπερδύναμη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μαρόκο ηλιακή ενέργεια
Το Μαρόκο έχει λάβει πολλούς επαίνους για τις ενέργειές της για την αφαίρεση του άνθρακα.
Associated Press/Abdeljalil Bounhar

Μια χώρα της Αφρικής, το Μαρόκο, κάνει σημαντικά βήματα στο πεδίο της ενέργειας και συγκεκριμένα στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας.

Το Μαρόκο έχει εξελιχθεί σε «ηγέτη του κλίματος». Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα αποτελούν σχεδόν τα δύο πέμπτα της ηλεκτρικής της δυναμικότητας, ορισμένες μονάδες ορυκτών καυσίμων έχουν καταργηθεί σταδιακά και η χώρα διεκδικεί μερικά από τα μεγαλύτερα έργα καθαρής ενέργειας στον κόσμο. Η χώρα έχει λάβει πολλούς επαίνους για τις ενέργειές της για την αφαίρεση του άνθρακα.

Η φήμη της χώρας στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να διευρύνεται, αλλά το Μαρόκο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις. Η γεωγραφική του θέση το καθιστά ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και παρόλο που προσπαθεί να τερματίσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα, οι ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας αυξάνονται γρήγορα.

Παρά τις προκλήσεις, το Μαρόκο έχει τεράστιο φυσικό πλεονέκτημα για την παραγωγή ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και έχει κάνει σημαντικά βήματα για να το πραγματοποιήσει.

Η εθνική δράση του Μαρόκου για την κλιματική αλλαγή χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν η χώρα πήρε την απόφαση να γίνει περιφερειακός ηγέτης στην καθαρή ενέργεια και να προωθήσει τεράστια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι ηγέτες της χώρας στοιχηματίζουν σε αυτούς τους σημαντικούς μετασχηματισμούς ως τρόπο να είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί στο μέλλον, καθώς και για να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, λέει ο Mohamed Alaoui, διευθύνων σύμβουλος της ‘’Africa Climate Solutions’’, μιας συμβουλευτικής εταιρείας. εταιρεία με έδρα την Καζαμπλάνκα.

Το 2009, το Μαρόκο παρουσίασε ένα φιλόδοξο ενεργειακό σχέδιο που στόχευε το 42% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ισχύος να είναι ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2020. Το σχέδιο οδήγησε σε ισχυρή επέκταση τόσο της αιολικής όσο και της ηλιακής ενέργειας την επόμενη δεκαετία, με ηλιακή φωτοβολταϊκή (PV) χωρητικότητα αυξάνεται 16 φορές (αν και από χαμηλή βάση) και εξαπλασιάζεται ο άνεμος μέχρι το 2020.

Ακόμη, το Μαρόκο κατασκεύασε το συγκρότημα Noor-Ouarzazate, το μεγαλύτερο συγκεντρωμένο ηλιακό εργοστάσιο στον κόσμο, μια τεράστια σειρά από καμπύλες κατόπτρες που εκτείνονται σε 3.000 εκτάρια (11,6 τετραγωνικά μίλια ) που συγκεντρώνουν τις ακτίνες του Ήλιου προς σωλήνες υγρού, με το καυτό υγρό να χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παραγωγή ενέργειας.

Τελικά, το Μαρόκο έχασε τον στόχο του για το 2020, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παράγουν το 37% της ενέργειας της χώρας το 2020. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έμεινε λίγο πίσω, πλησιάζοντας στο 20% του συνόλου της χώρας το 2019. Αλλά η χώρα διένυσε μεγάλη διαδρομή.

Το Μαρόκο έχει δεσμευτεί από τότε να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας στο 52% έως το 2030, αποτελούμενο από 20% ηλιακή, 20% αιολική και 12% υδροηλεκτρική. Σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, το Μαρόκο τα πηγαίνει σχετικά καλά στη δράση για το κλίμα, με τις πολιτικές και τις δεσμεύσεις του να είναι σχεδόν σύμφωνες με τον περιορισμό των παγκόσμιων θερμοκρασιών στους 1,5 C, σύμφωνα με ανάλυση της ερευνητικής ομάδας «Climate Action Tracker».

Η χώρα προχώρησε επίσης σε συνταγματική μεταρρύθμιση το 2011 για την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων, που είναι γνωστό ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και της κοινωνικής αδικίας.

Τον Ιούνιο του 2021, το Μαρόκο δεσμεύτηκε προς τον ΟΗΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17-18% έως το 2030 σε σύγκριση με ένα επιχειρηματικό σενάριο, με εκτεταμένο στόχο μείωσης 42-46% υπό την προϋπόθεση να λάβει διεθνή υποστήριξη.

Επιπλέον, έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να μειώσει την κρατική υποστήριξη για τα ορυκτά καύσιμα, εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου το 2014-15 για να καταργήσει με επιτυχία σταδιακά τις επιδοτήσεις της βενζίνης και του μαζούτ.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει επαινεθεί για τη χρήση των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν από τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων για την αύξηση των πόρων για την εκπαίδευση και την εφαρμογή ενός συστήματος ασφάλισης υγείας.

Ωστόσο, η οικονομική στήριξη για τα προϊόντα πετρελαίου εξακολουθεί να είναι περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια (2,5 δις £), περίπου τα δύο τρίτα του ετήσιου δημοσιονομικού ελλείμματος του Μαρόκου.

Με πληροφορίες από το BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.