ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Στο Αλμάτι οι κάτοικοι αναζητούν απεγνωσμένα... ψωμί και ενημέρωση

Aσταθής παραμένει η κατάσταση στο Καζακστάν
Aσταθής παραμένει η κατάσταση στο Καζακστάν
ΑΡ

Μετά από μέρες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, η κατάσταση στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, το Αλμάτι, φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί.

Μία εύθραυστη ηρεμία έχει επιστρέψει στο Αλμάτι. Για μέρες, η πόλη παρέμεινε βυθισμένη στο χάος. Εκρήξεις και πυροβολισμοί, ακούγονταν σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε σύγκριση με τις αρχές της εβδομάδας, η κατάσταση έχει ηρεμήσει αρκετά. Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν αρχίζουν να βγαίνουν έξω.

Πολλοί βέβαια φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ειδικά όταν πέφτει το σκοτάδι — και όχι μόνο λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μετά το ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων την Τρίτη. Όσοι είχαν απροσδόκητη πρόσβαση στο ίντερνετ, παρά το κυβερνητικό μπλόκο, σοκαρίστηκαν από το βίντεο που έδειχνε μια νεαρή γυναίκα με ένα παιδί να χτυπιέται από σφαίρες. Παραμένει άγνωστο ποιος πυροβόλησε εναντίον της.

Περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν τώρα στους δρόμους, πολλοί αναζητούν μικρά παντοπωλεία στις γειτονιές τους. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα της πόλης παραμένουν κλειστά.

Ο Ασκάρ Τζερμεκοφ έχει ένα μικρό κατάστημα τροφίμων και είπε στην DW ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ειδικά για ψωμί και ζυμαρικά. «Πριν ανοίξω το μαγαζί μου, πρέπει να περιμένω μπροστά στο εργοστάσιο ψωμιού για πολλή ώρα. Αν τα καταφέρω, αγοράζω περίπου 50 καρβέλια ψωμί. Ανοίγω το μαγαζί μου στις 9 το πρωί και στις 10 δεν έχω σχεδόν τίποτα, ούτε χυλοπίτες ούτε γάλα. Τα εργοστάσια ψωμιού λειτουργούν, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι οδηγοί τους φοβούνται και αρνούνται να παραδώσουν στα καταστήματα».

«Όλοι πρέπει να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο»

Ωστόσο, οι κάτοικοι φαίνεται να έχουν αρκετό ψωμί. Πολλά από τα μικρά σνακ μπαρ στις γειτονιές της πόλης, έχουν επίσης αρχίσει να ψήνουν τα δικά τους καρβέλια.

Μερικοί ετοιμάζουν επίσης άλλα πιάτα σύμφωνα με τις παραδόσεις του Καζακστάν, των Ουιγούρων, των Ουζμπέκων ή των Τατζίκων — το Αλμάτι είναι μια πολυεθνική πόλη. Στη συνέχεια τα πιάτα μεταφέρονται με αυτοκίνητο σε μικρά καταστήματα, όπου διανέμονται δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 7.000 τέτοια ταξίδια.

«Ο κόσμος περνάει δύσκολα. Τέτοια εποχή όλοι πρέπει να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν άκουσα ότι υπήρχε πρόβλημα στην πόλη με τις προμήθειες ψωμιού, εμφανίστηκα νωρίς το πρωί και έψησα» είπε ο ιδιοκτήτης ενός μικρού αρτοποιείου, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Αλλά δίνω μόνο ένα καρβέλι ανά άτομο για να πάρουν όλοι κάτι».

«Δεν ξέρουμε τίποτα, ακούμε μόνο πυροβολισμούς»

Ένα άλλο μικρό αρτοποιείο κοντά στην καμμένη πλέον κατοικία του προέδρου του Καζακστάν έχει επίσης επαναλειτουργήσει, μοιράζοντας επίσης δωρεάν ψωμί σε όσους το έχουν ανάγκη. Περιμένοντας σε μεγάλες ουρές, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν πληροφορίες.

«Πώς αλλιώς θα μάθουμε τι συμβαίνει γύρω μας; Δεν υπάρχει Διαδίκτυο και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργεί παντού. Η τηλεόραση έχει διακοπεί», λέει μια γυναίκα. «Δεν ξέρουμε τίποτα, ακούμε μόνο πυροβολισμούς. Υπαρχει κενό πληροφοριών. Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους που ερχόμαστε εδώ, τουλάχιστον για να μάθουμε κάτι».

Η λήψη αξιόπιστων πληροφοριών εντός και εκτός του Αλμάτι είναι δύσκολη. Πολλές φήμες και απίστευτες ιστορίες κυκλοφορούν στην πόλη, διαδίδονται κυρίως από εκείνους που έχουν ακόμα σταθερό τηλέφωνο. Αυτή τη στιγμή, τα τηλέφωνα παλιάς τεχνολογίας είναι σχεδόν το μόνο μέσο επικοινωνίας που διαθέτει ο γενικός πληθυσμός.

Με το Διαδίκτυο απενεργοποιημένο και τα περιοδικά προβλήματα με τις ενσύρματες συνδέσεις, οι υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων —πολύ δημοφιλείς εδώ— έχουν ουσιαστικά κλείσει.

Η κατάσταση παραμένει ασταθής

Καθώς πέφτει το σούρουπο, ακούγονται νέοι πυροβολισμοί. Όμως όσοι θέλουν ακόμα ένα καρβέλι ψωμί μένουν στην ουρά, φαινομενικά συνηθισμένοι στη νέα κατάσταση.

Ξαφνικά, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού περνούν με μεγάλη ταχύτητα. Δεν είναι σαφές σε ποιον ανήκουν. Πολλοί άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά για ψωμί αρχίζουν να κάνουν εικασίες.

Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι οι λεγόμενοι «ειρηνοποιοί» από τη Λευκορωσία ή τη Ρωσία, ενώ άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι τα οχήματα ανήκουν στον στρατό του Καζακστάν, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη. Σε κάθε περίπτωση, μετά από μέρες βίαιης αναταραχής, οι δρόμοι περιπολούνται και πάλι από αστυνομικούς, με ορισμένους αξιωματούχους ασφαλείας οπλισμένους με πολυβόλα.

Σε τηλεοπτική ομιλία την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ είπε ότι μόνο στο Αλμάτι εισέβαλαν «20.000 ληστές» και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολήσουν τους «τρομοκράτες» χωρίς προειδοποίηση. Απέρριψε ως «ηλίθιες» τις εκκλήσεις «από το εξωτερικό» προς όλα τα μέρη να διαπραγματευτούν μια ειρηνική λύση της κρίσης.

Mε πληροφορίες απο Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.